BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.430,58
HABER /  DÜNYA

İnsanlığın en büyük düşmanı kirlilik '9 milyon kişi öldü'

DW'nin İngiliz tıp dergisi Lancett'ten derlediği haberi göre dünyada 9 milyon kişi hava kirliliği yüzünden hayatını kaybetti. Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Madagaskar gibi ülkeler bu sayının dörtte birini oluşturuyor.

Abone ol

DW'nin İngiliz tıp dergisi Lancett'ten derlediği haberi göre dünyada 9 milyon kişi hava kirliliği yüzünden hayatını kaybetti.  Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Madagaskar gibi ülkeler bu sayının dörtte birini oluşturuyor.

İngiliz tıp dergisi Lancett’te yayımlanan araştırmaya göre, dünyadaki ölümlerin en büyük nedeni kirlilik. Kirlilik kaynaklı ölümlerin yüzde 92’si fakir ya da orta düzeyde gelire sahip ülkelerde yaşandı. Hızla sanayileşen Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Madagaskar gibi ülkelerde yaşanan ölümlerin dörtte birinin kirlilik kaynaklı olduğuna dikkat çekiliyor.

New York'taki Icahn Mount Sinai Tıp Fakültesi dekanlarından olan ve araştırmanın başındaki isimler arasında yer alan Philip Landrigan, kirliliğin çevresel bir problem olmanın çok ötesinde, insan sağlığını ve refahını birçok yönüyle etkileyen bir tehdit olduğunun altını çizdi.

9 MİLYON KİŞİNİN CANINI ALDI

2015 yılında gerçekleşen kirliliğe bağlı 9 milyon ölümde en büyük pay sahibi 6,5 milyonu kişinin ölümüne sebebiyet veren hava kirliliği oldu. Hava kirliliğinden sonraki en büyük etkenin ise 1,8 milyon insanın hayatına mâl olan su kirliliğinin olduğu ortaya çıktı.

Kirliliğe bağlı en fazla can kaybı 2,5 milyon insanın hayatını kaybettiği Hindistan’da yaşandı. Hindistan’dan sonra en fazla can kaybı 1,8 milyon ile Çin’de gerçekleşti. En az kirlilik oranına sahip ülkelerin başında ise Brunei, İsveç, Finlandiya ve Barbados geliyor.