BIST 9.662
DOLAR 32,59
EURO 34,84
ALTIN 2.499,37
HABER /  GÜNCEL

'İngiltere'de seçimin galibi Muhafazakarlar'

İngiltere'de parlamentonun 650 üyesini belirlemek için yapılan seçimlerde sandık çıkış anketleri koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti'nin birinci olacağına işaret ediyor.

Abone ol

İngiltere'de parlamentonun 650 üyesini belirlemek için yapılan seçimlerde sandık çıkış anketleri koalisyonun büyük ortağı Muhafazakar Parti'nin birinci olacağına işaret ediyor.

Bu anketlere göre, Muhafazakar Parti, hiçbir partinin tek başına mutlak çoğunluğu sağlayamayacağı parlamentoda 316, ana muhalefet İşçi Partisi de 239 sandalye elde edecek.

Hükümeti kuracak partinin Liberal Demokratlar, İskoç Ulusal Partisi SNP, AB ve göçmen karşıtı sağcı parti UKIP ya da Yeşiller gibi diğer partilerden birinin desteğine ihtiyaç duymaları bekleniyor.

İngiltere son beş yıldır Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyonu ile yönetiliyor.

İngiltere'de dar bölge seçim sistemi uygulanıyor.

Yani Avam Kamarası'nda görev yapacak 650 milletvekilini belirleyen seçim bölgelerinin her birinde, en fazla oyu alan aday seçiliyor.

Aslında seçim sistemi, İngiltere'de yıllardır tartışılan bir konu.

Dar bölge sistemini eleştirenler, bunun sadece büyük partilerin işine yaradığını, iktidarın hep iki parti arasında el değiştirdiğini, bu iki partiye verilmeyen milyonlarca oyun boşa gittiğini söylüyor ve nisbi temsile dayalı bir seçim sistemi istiyorlar.

Ancak koalisyonun küçük ortağı Liberal Demokratlar'ın girişimi ile Mayıs 2011'de yapılan bir referandumda, seçim sisteminin değiştirilmesi %67,9'luk bir çoğunlukla reddedilmişti.

Referanduma katılım %41 olmuştu.

Dar bölge sistemini savunanlar, temsili sistemlerin istikrarsız koalisyon hükümetleri doğurduğunu söylüyor.

Ancak bugün yapılan seçimlerden bir koalisyon ya da azınlık hükümeti çıkması, bu tartışmaları yeniden gündeme getirebilir.