BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,77
ALTIN 2.413,38
HABER /  DÜNYA

İngiltere'de kızamık salgını

İngiltere’nin geneline yayılan kızamık hastalığının, 10-18 yaş arası iki milyon genç için tehlike arz ettiği açıklandı.

Abone ol

Galler’de başlayan ve iki milyon genç kızamık salgınıyla karşı karşıyan İngiltere’nin geneline yayılan kızamık hastalığının, 10-18 yaş arası iki milyon genç için tehlike arz ettiği açıklandı.

Sağlık uzmanları yaptığı uyarılarla kızamık aşısı olmayan çocukların salgının açık hedefi olduğuna dikkat çekiyor. Ebeveynleri bu konuya karşı duyarlı olmaları konusunda uyaran yetkililer, kızamık aşısı olmayan çocukların en kısa zamanda aşılanması gerektiğini belirtti.

Galler’de başlayan ve İngiltere genelinde yayılan kızamık hastalığının ülke genelinde ciddi tehlike oluşturduğu bildirildi. Son zamanlarda artarak çoğalan bu olay kimsenin farkında olmadığı gerçeklerin de ortaya çıkmasını sağladı. Okul çağında olan iki milyon gencin kızamık hastalığı riski taşıdığı ortaya çıktı. Sağlık uzmanları bu durumun ‘MMR Vaccine’ kızamık aşısının yetersizliğinden kaynaklandığını belirtti. Özellikle Güney Galler bölgesinde salgının büyümesinin nedeni olarak, 1990’lı yılların sonu ile 2000’li yılların başında kızamık aşısının kontrollerinin gerektiği gibi yapılmaması, ailelerin de ihmalkar davranarak çocuklarını aşılattırmamaları gösterildi. Uzmanlar, 2000’li yılların başlarında doğan ve düzenli olarak aşılanmamış gençlerin salgının açık hedefi olduğunu belirtiyor. Galler bölgesinde hızlı bir yayılım gösteren salgın, bölgenin büyük şehirlerinden biri olan Swansea'da saatte iki çocuğu etkisi altına aldığı belirlendi. Özellikle Paskalya tatilinde acil aşılarla duruma müdahale edilmesi de salgını yavaşlatmaya yetmedi.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre dünya genelinde çocuk ölümlerin temel nedenlerin biri kızmaık hastalığı. Hastalığın genel belirtileri ise; yüksek ateş, yorgunluk, göz nezlesi ve hastalığın başlangıcında vücutta kahve rengi ile kırmızı tonlarda kızarıklık oluşması.

Royal College Pediatri ve Çocuk Sağlığı bölümünde uzaman Dr. David Elliman, Londra’nın ve ülkenin kuzey bölgesinin salgın konusunda çok dikkatli olması gerektiğini belirtti. Londra'da aşıların büyük oranda ihmal edildiği ve sağlık hizmetlerine yeterli erişim imkanı olmayan göçmenlerin de başkentte yoğun olduğuna vurgu yapılıyor.

UCL Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nden sağlık uzmanı Dr. Helen Bedford ise Galler’de yaşanan bu sağlık krizinin ülke genelinde çok hızlı bir şekilde yayılmasından korktuğunu dile getirdi. Dr. Bedford “Çocukların kızamık hastalığına yaklanmamaları söz konusu değil. Yakalanacaklar çünkü riske açık durumdalar.” diye konuştu.

SALGINDAN İLK ÖLÜM VAKASI

Kızamık hastalığından ölen ilk hastanın Galler’in Swansea şehirinden 25 yaşındaki Gareth Williams olduğu bildirildi. Williams’ın 2008 yılından bugüne kızamık vakasından ölen ilk hasta olduğu bildirildi. Galler Kamu Sağlığı kurumunun sağlık direktörü Dr Marion Lyons konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda aşının önemine değinerek “Aşılarının tam olarak yaptırmayanların bu hastalığa yakalanmamaları kaçınılmaz.” dedi. Sağlık yetkilileri gelişmiş ülkelerde kızamık hastalığına yakalan her bin kişiden birinin bu hastalıktan öldüğü ortaya çıktı.

Hükümet kızamıkla ilgili bilinçlendirme kampanyası ve aşı alımı için 20 milyon Sterlin'lik bütçe ayırdı.