BIST 10.083
DOLAR 32,40
EURO 34,81
ALTIN 2.431,96
HABER /  GÜNCEL

İngilizlerin paçaları tutuştu Erdoğan'dan vazgeçmek için erken

TÜRKİYE Rusya görüşmesi İngiltere basınında olay oldu. Ülkenin etkili gazetesi "Erdoğan'dan vazgeçmeç için çok erken' diyerek Ankara'nın Putin'e yaklaşması sebebiyle alarm verdi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya ziyareti İngiltere medyasında kapağa çıktı. Gazeteler ziyareti haberleştirirken editoryal görüş köşelerinde de bu yakınlaşma çarpıcı bir şekilde yorumlandı. En dikkat çeken analiz haber de Financial Times gazetesinden geldi.

Gazete Türkiye için alarm zillerini çaldı ve "Erdoğan'dan vazgeçmek için çok erken" diye yazdı.

Financial Times, Batı'nın Türkiye ile ilişkilerinde son dönemde yaşanan sorunların 15 Temmuz darbe girişimi ardından derinleştiğini, Erdoğan'ın Rusya ziyaretinin böyle bir dönemde gerçekleştiğini ve Türkiye'nin NATO ve AB'deki müttefiklerinin kaygı içinde olduğunu yazıyor.

NATO VE AVRUPA İÇİN KAYGI DUYULACAK BİR DÖNEM

Editoryal görüş köşesinde aktarılan yazıda, Batı'nın Türkiye'yle ilişkilerinde diplomatik bir ikilem içinde yer aldığı belirtiliyor özetle şu yorumlar aktarılıyor:

"Türkiye'nin NATO ve Avrupa'daki müttefikleri için kaygı duyacakları çok şey var. Darbeyi takip eden dönemdeki sıkı tedbirler (16 bin kişi tutuklandı, binlerce kişi kamu sektöründen temizlendi, medya organları kapatıldı ve Erdoğan idam cezasını geri getirme tehdidinde bulundu) Türkiye'nin uzatmalı AB üyelik arayışının canına okuyabilir.

PUTİN AHBABINI DESTEKLEMEKTEN MUTLU

"Amerikan karşıtı duygular ABD'nin, Türkiye'nin darbeden sorumlu tuttuğu din adamı Fethullah Gülen'i iade etmeyi reddetmesiyle ateşlendi.

"Putin liberal demokrasilerin eleştirisine maruz kalan güçlü bir ahbabını desteklemekten mutlu. Türkiye ve NATO'daki müttefiklerini birbirine düşürmek için her fırsatı da değerlendirecektir. Bu, Suriye'deki Batı siyaseti için acil riskler taşıyor.

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR MECRAYDI

"Ana kaygısı Suriye Kürtlerinin isteklerini sınırlandırmak olan Türkiye, IŞİD'e karşı mücadelede güvenilmez bir ortaktı ancak Suriye'de Beşar Esad'la savaşan isyancı grupları silahlandırmada çok önemli bir mecraydı. Türkiye şimdi, Moskova'nın, Esad'ın herhangi bir geçiş süreci sırasında iktidarda kalması gerektiğine dair pozisyonunu üstü kapalı bir biçimde kabul etmesi için baskı altında olacak.

ERDOĞAN'DAN VAZGEÇMEK İÇİN ÇOK ERKEN

"Batı'nın, Türkiye'nin otokrasiye sürüklenme kaygılarına rağmen Erdoğan'dan vazgeçmesi için çok erken. Moskova ziyareti, onun Batı'ya yönelik hesaplanmış bir önemsememe hareketi ama aynı zamanda pragmatizminin de göstergesi.

"ERDOĞAN BATI'YI ÖNEMSİYOR

"Türkiye Brüksel'le, mülteci krizi üzerine sıkı bir pazarlık yaptı ancak darbe girişiminin kıyılarındaki devriye faaliyetlerine engel olmasına rağmen mülteci akışında bir artış olmadı. Dahası, Erdoğan hâlâ Batı'nın ne düşündüğünü önemsiyor.

BU YAKINLAŞMA BATI İÇİN ÇOK KÖTÜ

Daily Telegraph'ın da editoryal görüş sayfasında Türkiye - Rusya yakınlaşması ele alınmış. Telegraph, bu yakınlaşmanın Batı açısından kötü olduğunu belirtiyor:

"Putin için, Türkiye'nin NATO ve AB ile arasını açma fırsatı, Rusya'nın uçak düşürme olayına yönelik kızgınlığını yatıştırmak için ödenecek küçük bir bedel.

ERDOĞAN SOĞUK DAVRANIYOR

Gazete, Erdoğan'ın, hiçbir lideri darbe girişimi sonrası Türkiye'ye gelmeyen AB'ye soğuk davrandığını ve başka yerde ittifaklar aradığını, bunun da Rusya'ya bazı fırsatlar verdiğini yazıyor.

TÜRKİYE NATO'DAN AYRILIRSA BÜYÜK DARBE OLUR

Gazete, Türk-Rus yakınlaşmasının Suriye politikası ve NATO açısından da önemli olduğunu belirtiyor:

"ABD'nin İncirlik'teki nükleer üssü Batı savunmalarının kilit bir parçasıdır. Türkiye NATO'dan ayrılırsa bu, çok ciddi bir darbe olacaktır."

Telegraph, 'Erdoğan'ın Rusya'ya, Putin'in Türkiye'ye ihtiyacından daha fazla ihtiyaç duyuyor olabileceğini ancak Rus liderin Avrupa başkentleri ve Washington'da yeni şaşkınlıklar yaratma şansını elde ettiğini' yazıyor.