BIST 9.525
DOLAR 32,62
EURO 34,75
ALTIN 2.502,12
HABER /  MEDYA

İnce'ye zor soru: Neden sözünüzde durmadınız?

Muharrem İnce, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı için ilk kez konuştu. İstanbul'u alacak kişinin doğal cumhurbaşkanı adayı olacağını söyleyen İnce, kurultay tartışmalarının da artık geride bırakılması gerektiğini ifade etti.

Abone ol

CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, söz vermesine rağmen genel başkanlık yarışına neden girdiği yönündeki soruya Kemal Kılıçdaroğlu'ndan örnek vererek cevapladı. Baykal'a söz vermesine rağmen Kılıçdaroğlu'nun aday olduğunu söyleyen İnce, her şeye rağmen sözünde durduğunu ileri sürdü.

Muharrem İnce, dün akşam CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yaşanan apolet tartışmalarının hatırlatılması üzerine İnce, ilk zamanlar yanlış yaptığını düşündüğünü; ancak bugün bakıldığında o sözlerin pek de yanlış olmadığını kaydetti. İşte İnce'nin açıklamalarından satır başları:

''50 günde yarattığım coşkuyu bitirmeye yönelik bir proje var, seçim gecesi çıksam da bir şey değişmezdi. Bu 10 senaryoyu kim yazdı? Muharrem İnce bu topluma bir umut oldu, psikolojik sınırı aştı. Televizyonlara çıksaydım onun içinden bir cümle seçilecekti, o cümlenin üstüne gidilecekti. Ben bu oyuna gelmemek istiyorum. Önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde bunu başarabileceğimizi biliyorum, ben bunu söylüyorum. Biz başardık pek çok şey. Ben kazanmayı hedeflemiştim, ne yüzde 22 ne de 30'u başarı olyarak görüyorum.

Ben ikinci turda Cumhurbaşkanı olacağıma inanmıştım. Bizim oyumuz yeterli. İYİ Partive Saadet Partisi fazla alsa seçim ikinci tura kalıyordu zaten. Ben fincancı katırlarını ürküttüm.

"KILIÇDAROĞLU'NA RAKİP OLMADIM"

Kılıçdaroğlu'na rakip olmadım. Ben sözümde durdum. Yemekte ona onursal genel başkan olun dedim. Şartlar değişebilir. O da Baykal'a aday olmayacağım demişti. Ama şartlar bunu gerektirdi ve oldu.

"APOLET TARTIŞMASINDA YANLIŞ YAPMADIM"

Apolet tartışmasına yanlış yaptım dedim ama sonra bunu çok ölçtüm insanlarla 'Yanlış mı yaptım' diye çok kişiye sordum. Entelektüel kesin yanlış yapmadığımı söyledi. Daha alt grupta insanlar ise yanlış yaptığımı söyledi. Yanlış yaptım dedim ama bugün sorarsan o ölçümü yaptıktan sonra pek de yanlış değilmiş.

"KURULTAY TARTIŞMASINI KAPATMAK LAZIM ARTIK"

Kurultay tartışmasını kapatmak lazım artık. Önümüze bakmak lazım, seçimler var. Genel başkan seçimde özverili işler yaptı. Seçimde çelişkiler, çift başlılıklar oldu. Genel başkan cumhurbaşkanı adayı olmalıdır. 

"MUHALEFET YOK ORTADA"

Ekonominin hali ortada. Şu anda muhalefetin ortalığı ayağa kaldırması lazım, muhalefet yok ortada. Ortalık yangın yeri sadece CHP değil hiç bir parti muhalefet yapamıyor. Biz Merkez Bankası'nın bağımsız olması gerektiğini söyledik. Damadı al oradan, dolar 1 lira düşer.

Kurultayı toplayalım dedim, değişimi gerçekleştirelim yurdun dört bir yanından başlıyayım çalışmalara dedim. Medyada Kılıçdaroğlu ve benim hakkımda çıkan haberlerin çoğu yalan. Bana güvenmediğini söylediğini kendisi de il başkanları toplantısında yalanladı.

"ERDOĞAN'IN ÖNÜNDEYİM"

Partiyi yöneten ekipte İnce düşmanlığı yok. Seçimlerde 20-25'e razılar sadece. Ben buna razı değilim. Aramızdaki fark bu. İsmet Paşa, Ecevit birincide başarılı olmadı. Ben de ikincide başarılı olacağım. Şu anda her türlü iddiasına varım. Şu anda 18 yaş altında Erdoğan'ın önündeyim. Gelecek benim. Ben önümüzdeki seçimde Erdoğan'ı geçeceğim.

İBB ADAYLIĞI İÇİN NE DEDİ?

Ben önümüzdeki dönem cumhurbaşkanı adayı olacam. Bunda kararlıyım. Bundan önce Cumhurbaşkanlığı seçimine 5 yıl var, ama ben 5 yıl süreceğini sanmıyorum. Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce ne olur onu bilemiyorum. Ama benim böyle bir talebim yok. Bana bunu söyleyenler var. Partim böyle bir teklifle gelirse, ben cumhurbaşkanı adayı olacağım derim. Şu da olur tabi. Bugün İstanbul'u alacak olan bir belediye başkanı, doğal cumhurbaşkanı adayıdır zaten. Ben siyasetin gerekliliğini söylüyorum. Siz ya da başkası, İstanbul 94'ten bu yana AKP'nin elinde. Aday olmak ve kazanmak lazım. Benim üzerimden konuşmayalım bunu. Ben CHP'ye teklifimi yaptım, önümüzdeki dönem cumhurbaşkanı adayı olmak istiyorum. Ama siyaseten de bir öngörü yapıyoruz şu anda.

İBB'yi alan bir kişi (Benim üzerimden konuşmayalım) 25 yıllık AKP saltanatını yıkacak bir kişi cumhurbaşkanlığını da alır. Şunu görüyorum. O kadar popüler olur ki onu alan kişi ne CHP Genel başkanı kalır, ne cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce kalır. Kazanırsa mutlaka cumhurbaşkanı adayı o kişi olur."