BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  EKONOMİ

IMF indirime karşı çıktı

IMF, hükümetin darboğazdaki tekstil sektörünü desteklemek için yaptığı KDV indirimine karşı çıktı.

Abone ol

IMF, hükümetin darboğazdaki tekstil sektörünü desteklemek için yaptığı KDV indirimine karşı çıktı. Buna karşılık Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise bu indirimin ekonomik boyutunun iyice hesaplandığını ve kesinlikle programdan sapma anlamına gelmediğini söyledi.

IMF'nin web sitesinde yer alan açıklamada, "Sektörel KDV indirimini, vergi tabanının genişletilmesini ve vergi toplama çabalarının ilerletilmesini hedefleyen fon destekli programın amaçlarından sapma olarak değerlendiriyoruz" denildi. Bir IMF yetkilisi de, "Rekabete ilişkin gerçekler göz önüne alındığında, Türkiye ve başka yerlerde bu, sektörün rekabete açık ürünler imal etme yönündeki geçiş sürecini geciktirecek. Bu konuları Türk yetkililerine dile getirdik ve onlarla bu önlemin sonuçlarını görüşüyoruz" dedi.

Buna karşılık Kürşad Tüzmen ise tekstil sektöründeki KDV indiriminin sektör bazında bir destek olmadığını, sadece KDV indirimi olduğunu belirtti. Tüzmen, bu indirimin ekonomik boyutunun da iyice hesaplandığını ve kesinlikle ekonomik programı amaçlarından saptırmayacağını kaydetti. KDV indiriminin zararının aksine yararının olduğunu vurgulayan Tüzmen, bu indirimin ekonomik dengeleri bozmayacağına işaret etti. Hükümet geçen hafta gerçekleştirilen tekstil zirvesinden sonra darboğazdaki tekstil ürünlerini desteklemek amacıyla yüzde 18 olan KDV oranını yüzde 8'e indirmişti. Tekstil sektörü temsilcileri ise tek başına KDV indiriminin sektörün toparlanmasına yetmeyeceğini kaydetmişlerdi.


AA