BIST 10.159
DOLAR 32,16
EURO 35,08
ALTIN 2.472,21

İlk türk nükleer füzesi

İlk türk nükleer füzesi

49 yıl önce izmir'e yerleştirilen üç nükleer füzenin fotoğraflarını bulundu...izmir çiğli’de konuşlu füzeler için türkiye’nin toplamda görevlendirdiği asker-sivil personel sayısı 2 bini buldu. türkiye’nin füzelerin idaresini devralması için abd’ye eğitime gönderilen subaylar, 18 nisan 1962’de...

İlk türk nükleer füzesi

49 yıl önce İzmir'e yerleştirilen üç nükleer füzenin fotoğraflarını bulundu...

İzmir Çiğli’de konuşlu füzeler için Türkiye’nin toplamda görevlendirdiği asker-sivil personel sayısı 2 bini buldu. Türkiye’nin füzelerin idaresini devralması için ABD’ye eğitime gönderilen subaylar, 18 Nisan 1962’de deneme atışı da yaptı. NASA’nın Cape Canaveral’daki üssünde tamamen Türkler’in komutasındaki bir Jüpiter füzesi başarıyla fırlatıldı.

İlk türk nükleer füzesi

Evet, efsane gerçek çıktı. Türkiye’nin nükleer başlıklı füzeleri vardı. Ama bu füzeler ABD’nin ‘geçici’ hediyesiydi. Üstelik, NATO ülkelerinden başka gönüllü çıkmayınca ABD, Rusya’ya gözdağı verecek nükleer başlıklı füzelerden 15’ini Türkiye’ye 1961’de teslim etti. İzmir Çiğli’ye yerleştirilen ve ‘İbrahim’ adı verilen füzeler, ABD’nin Rusya ile Küba krizini aşmadaki kozu olunca 1963’te geri götürüldü.

İlk türk nükleer füzesi

ABD Hava Kuvvetleri Tarih Araştırmaları Ajansı, ABD Silah Kontrol ve Silahsızlanma Ajansı, Ohio ve Tufts Üniversitesi’nin finansmanıyla 1997 yılında hazırlanan ve daha sonra kitaplaştırılan bir araştırma ise nükleer başlıklı Jüpiter füzelerinin komutasının Türk ordusunda olduğunu tarihe not düştü.

İlk türk nükleer füzesi

Siyaset tarihine geçen ve 1962’de ABD ile Sovyetler Birliği’ni nükleer savaşın eşiğine getiren Küba füze krizinin, Türkiye’deki Jüpiter füzeleri ile Küba’daki Sovyet nükleer füzelerinin karşılıklı çekilmesiyle son bulduğu ortaya çıktı.