BIST 10.471
DOLAR 32,77
EURO 35,09
ALTIN 2.457,99
HABER /  DÜNYA

İLK KEZ TÜRKMENİSTAN’DA

Türkmenistan At Bayramı etkinlikleri çerçevesinde ilk kez Türkmenistan’ı ziyaret eden Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Anadolu’...

Abone ol

Türkmenistan At Bayramı etkinlikleri çerçevesinde ilk kez Türkmenistan’ı ziyaret eden Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Anadolu’nun kapılarını Türklere açan Malazgirt Fatihi Selçuklu Sultanı Alparslan’ın mezarının tespit edip bir türbe yapacaklarını söyledi.
3 gündür bulunduğu Türkmenistan’daki temasları hakkında bir basın toplantısı düzenleyen Eker, At Bayramı etkinliklerini izlediklerini belirterek, “Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Bedirmuhamedov’la baş başa 1 saat görüştük. Türkiye ile Türkmenistan arasında tarım alanında işbirliği anlaşması imzalamayı teklif ettik. En kısa süre içerisinde hazırlıkların yapılması için talimat vereceğini söyledi. Türkmenistan’da yatırımları bulunan işadamları ve firma temsilcileriyle bir araya geldik. Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Tarım Bakanı ile görüştük. Tarım alanında yapacağımız işbirliği anlaşması en kısa sürede hazır hale getirilecek ve imzalanacak. Karşılıklı işbirliğimizin devam etmesi açısından yararlı bir ziyaret oldu” dedi.
Alparslan’ın kabrinin tespit edileceğini belirten Eker, “Kabrinin bulunduğu yere türbe yapılması çalışması var” diye konuştu.
Türkmenistan’da çeşitli sektörlerde çalışan yaklaşık 600 Türk firması olduğunu kaydeden Eker, “Türkmenistan’da 12 bin civarında Türk vatandaşı yaşıyor. Burayla özdeşleşen firmalarımız var. Aşkabat bütünüyle Türk müteaahitlerin inşa ettiği binalarla masal bir şehir. Görüşmelerimizde aldığımız intiba yatırımların başarıyla devam ettiği. Havaalanı ve olimpiyat şehri Türk firmalar tarafından inşa edilecek. Atlarla ilgili hipodrom ve tesisler Türk firmaları tarafından inya edilmiş. 2 tesis daha yapılacak. Türkmenistan Devlet Başkanı, bu tesislerin inşası için Türk firmalarını da beklediklerini söyledi. Türk firmalarının yapmasını tercih edeceklerini belirtti. 1 millet 2 devlet prensibiyle hareket edeceklerini kaydetti” şeklinde sözlerini tamamladı.
Bakan Eker, basın toplantısının ardından Türkiye’ye hareket etti.