BIST 10.212
DOLAR 32,34
EURO 34,88
ALTIN 2.377,05
HABER /  GÜNCEL

İkinci defa gözaltına alınan Sudanlı Meryem İbrahim serbest bırakıldı

Sudan'da din değiştirdiği için ölüm cezasına çarptırılan ve demir parmaklıklar ardından çıkarıldıktan sonra Hartum Havaalanı'nda Salı günü ikinci defa gözaltına alınan Meryem İbrahim yeniden serbest bırakıldı.

Abone ol

Sudan'da din değiştirdiği için ölüm cezasına çarptırılan ve demir parmaklıklar ardından çıkarıldıktan sonra Hartum Havaalanı'nda Salı günü ikinci defa gözaltına alınan Meryem İbrahim yeniden serbest bırakıldı.

Meryem İbrahim'in avukatı Muhannad Mustafa, müvekkilinin ailesiyle beraber ABD Büyükelçiliği'nde bulunduğunu söyledi.

İbrahim, Hartum Havaalanı'nda kimliğiyle ilgili yanlış bilgi verme suçlamasıyla gözaltına alınmıştı.

BBC'ye konuşan Sudan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Abdullahi Alzareg, İbrahim'in Sudanlı olduğu halde çıkış için Güney Sudan belgelerini ve bu belgelerdeki ABD vizesini kullandığını söyledi.

Reuters haber ajansına konuşan avukatı Mustafa, İbrahim'in Sudan'da kalma şartıyla serbest bırakıldığını ifade etti.

Serbest bırakıldıktan sonra BBC'ye konuşan Meryem İbrahim, Sudan halkına ve Sudan polisine teşekkür etti. İbrahim, serbest bırakıldıktan sonra ne yapacağı sorusuna "Bunu Tanrı'ya bırakıyorum. Hapishaneden çıktıktan sonra çocuklarımı bile göremedim" cevabını verdi.

ABD devreye girdi

Meryem İbrahim, 2013 yılında zina suçundan gözaltına alınmıştı. Şubat ayında Müslüman değil, Hristiyan olduğunu söyleyen İbrahim, din değiştirmekle suçlandı.

ABD vatandaşı Güney Sudanlı Hristiyan Daniel Wani ile evlenen İbrahim, din değiştirdiği için Mayıs ayında şeriat mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı.

İbrahim'e kararını değiştirmesi için üç gün süre veren mahkeme, İslam'a dönmeyi reddetmesi üzerine İbrahim'e asılarak idam cezası verdi. Ceza aldığında hamile olan İbrahim çocuğunu da cezaevinde doğurdu.

İbrahim hakkındaki idam cezası Salı günü bozulmuş, İbrahim serbest bırakıldıktan sonra ailesiyle beraber Hartum Havaalanı'nda yeniden gözaltına alınmıştı.

İbrahim'in ülkeden ayrılabilmesi için ABD de devreye girip Sudan hükümetiyle görüştüklerini duyurdu.