BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,65
ALTIN 2.409,24
HABER /  DÜNYA

İki liderin dostluğuna ilginç analiz

İngiliz Economist dergisi son zamanlarda çok yakınlaşan iki liderin, Erdoğan ve Putin'in neden iyi anlaştıklarını yazdı...

Abone ol

Son zamanlarda saflarını yakınlaştıran iki ülke ile dostluklarını pekiştiren iki lider Economist dergisinin gözünden kaçmadı...

İngiltere'de yayınlanan ünlü The Economist dergisi bu yakınlaşmayı ilginç bir analizle yorumladı. 

Dergiye göre Türk ve Rus yakınlaşmasının arkasında iki liderin iyi anlaşması yatıyor... İki liderin iyi anlaşmasının sırrı ise dergiye göre şöyle: "Erdoğan ve Putin iyi anlaşıyorlar. Çünkü ikisi de maço, sportmen ve ikisi de otoriter eğilimler taşıyor."

ESKİ RAKİPLER ORTAK OLDU

The Economist'te yayınlanan "Eski Rakipler, Yeni Ortaklar" başlıklı yazıda, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Türklerle Rusların birçok kanlı savaş yaşadığı ve modern dönemde ise Türkiye'nin Sovyetler'e karşı NATO'nun güney kanadının bekçiliğini yaptığı hatırlatılarak, "Ruslar kalleştir, diye ünlü bir Türk atasözü bile vardır. Ancak iki ülkenin başbakanları Vladimir Putin ile Recep Tayip Erdoğan'ın 6 Ağustos'ta Ankara'da düzenlenen bir törenle anlaşma imzalayacağını kimse tahmin bile edemezdi. Kalleş kelimesi şimdi bazıları tarafından, Rusya'nın Gazprom'unun Karadeniz'den Avrupa'ya uzanacak gaz boru hattının Türk karasularından geçmesini öngören anlaşma için kullanılıyor" denildi.

TÜRKİYE ENERJİ KARTINI ÖNE SÜRÜYOR

Dergiye göre Türkiye enerji zengini Ortadoğu ile eski Sovyetler Birliği'nin kavşak noktasında bulunuyor. Enerji kartını AB üyeliğini ilerletmek için açıkça kullanıyor. Bu amaçla da Rusya ile işbirliği yapıyor. 

Yazı şöyle devam etti: "Ankara bugünkü Rusya'dan rahatsız olmayan birkaç ülkeden biri. Hatta Rus Patrik Kirill'in faaliyetleri ile İstanbul'daki Ortodoks Patriği'nin gücünü sınırlandırmak isteyen Türkiye'nin çıkarları bile çakışmış görünüyor. Ayrıca Putin ile Erdoğan iyi anlaşıyorlar. Her ikisi de maço, sportmen ve ikisi de otoriter eğilimler taşıyor."

YAKINLAŞMANIN PERDE ARKASINDA ÇEKİNCELER DE VAR

The Economist bu yakınlaşmanın çekinceleri olduğuna vurgu yapmayı da ihmal etmiyor. Buna göre Rusya Çeçenler konusundaki Türk ilgisinden, Türkiye ise PKK'nın Moskova tarafından terörist olarak nitelenmemesinden rahatsız.