BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

İç güvenlik harcamaları neden arttı?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iç güvenlik harcamalarındaki artışın sebeplerini sordu.

Abone ol

Tanrıkulu, Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi Sivil Toplum Kuruluşları Eğitim ve Araştırma Birimi'nin Türkiye'de İç Güvenlik Harcamaları: 2006-2013 başlıklı değerlendirmesinde, iç güvenlik harcamalarının artışına dikkat çektiğini belirterek, "İç güvenlik harcamalarında en büyük payın Emniyet Genel Müdürlüğü'ne ait olduğu görülüyor. 2006 yılında harcama 5 milyar TL iken bu miktar 2012 yılında 13 milyar TL'ye yükseldi. Bu büyümenin daha da artacağı görülüyor. 2013 yılı kanunlaşan harcama tutarı 14 milyar 777 milyon TL. 2014 için bütçe öngörüsü 16 milyar TL" dedi.
İç güvenlik harcamalarındaki artışın sebeplerini öğrenmek isteyen Tanrıkulu, şu sorulara yanıt aradı:

"2012-2013 yılları arasında iç güvenlikle sosyal koruma harcama kalemleri arasındaki oran nedir?

2012 ile 2013 yıllarında örtülü ödenekten iç güvenlik harcamaları için kaç TL aktarılmıştır?


2014 yılı için ne kadar iç güvenlik harcaması öngörmektesiniz?


Verilere göre dış güvenlik harcamaları ciddi bir artış göstermezken, iç güvenlik harcamalarında gözle görülür bir artış olmaktadır. Bu artışın, anayasal hakkını kullanarak toplu gösteri-yürüyüş yapan yurttaşlara yönelik müdahalelerden kaynaklandığını kabul ediyor musunuz?


İç güvenliğe yapılan harcamaları azaltmak için toplumsal gösteri ve eylemlere yönelik müdahaleleri azaltmayı, demokratik talepleri zor kullanarak bertaraf etmek yerine söz konusu talepleri yerine getirerek iç güvenlik harcamalarını azaltmayı ve söz konusu harcamaları eğitim, sosyal hizmetler, sosyal güvenlik, sağlık gibi alanlara aktarmayı düşünmekte misiniz?


Size göre demokrasinin maliyeti mi daha yüksek yoksa toplumsal muhalefeti bastırma çalışmalarının mı?"