BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,01
ALTIN 2.511,05
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

IBMden geleceğin yazılımcıları

IBM Yazılım Akademisi ilk mezunlarını verdi. Yazılım yarışmasında en iyi 3 proje, üç üniversiteden çıktı.

Abone ol

IBM Türk’ün geleceğin yazılımcılarını yetiştirmek üzere Ekim 2007’de başlattığı “IBM Yazılım Akademisi”nin 2007-2008 öğrenim yılı, kapsamlı eğitim, proje geliştirme ve yazılım yarışması aşamalarından sonra sona erdi. Akademi’ye Türkiye ve KKTC’deki 57 üniversiteden kaydolan 1.335 öğrenciden 515’inin oluşturduğu 175 takımın gerçek iş senaryolarına göre yazılım geliştirdiği yarışmada, en iyi projeye sahip ilk 3 takım, sırasıyla Galatasaray Üniversitesi’nden Nadin Kökciyan, Ozan Günalp, Zeynep Şagar, Levent Dane’den oluşan Medid Volvox, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Meltem Çelik, İsmail Yürek’den oluşan Deim ve Sabancı Üniversitesi’nden Turhan Karadeniz, Onur Can Ulusel, Berker Ağır’dan oluşan Imaginares olarak belirlendi. IBM Yazılım Akademisi’nde dereceye giren ilk 10 takımın ödülleri ile eğitimleri veren kurumların plaketleri, Yıldız Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen törenle verildi.

Törende, birinci takımın bölümü, en çok takım çıkaran bölüm ve en çok danışmanlık yapan öğretim görevlisinin bölümüne de ödül verildi. Bu kapsamda, sırasıyla Galatasaray, Dokuz Eylül ve Başkent Üniversitelerinin Bilgisayar Mühendisliği Bölümleri ödül aldı. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Kübra Ağgön ve Zeliha Özşiray’ın oluşturduğu Rota adlı takım ise IBM Yazılım Akademisi Jüri Özel Ödül’üne layık görüldü.

Törende konuşan IBM Türk Genel Müdürü Eray Yüksek, “Türkiye’nin geleceği, küresel rekabete hazır, iyi yetişmiş işgücünde yatıyor. Bu nedenle, IBM Türk olarak yaptığımız tüm çalışmalarda, Türkiye’nin insan kaynağına katma değer yaratma amacını güdüyoruz. IBM Yazılım Akademisi projesiyle, öğrencilere 21. yüzyılın iş dünyasının aradığı becerileri kazandırmayı amaçladık. Proje boyunca öğrencilerimiz akademik birikimlerinin üzerine iş dünyasının yeni beklentilerine uygun becerileri de ekledi. Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Yazılım Akademisi aracılığıyla binlerce gencimize aynı becerileri kazandırabilmeyi hedefliyoruz.” dedi.

IBM Türk Üniversite İlişkileri Yöneticisi Jale Akyel ise “İş dünyasında küresel bazda muazzam bir değişim var. Araştırmalarımız, bize iş liderlerinin, değişimin hızına ayak uydurabilmeyi, 1 numaralı öncelik olarak gördüğünü gösteriyor. Bu değişime paralel olarak, endüstrilerde de yepyeni meslekler ortaya çıkıyor. Bu meslekler, IBM Yazılım Akademisi’nde başarılı olabilmenin şartları gibi, profesyonellerden hem derinlemesine dikey bir uzmanlık, hem de farklı disiplinlere yatay bir hakimiyet geliştirmelerini istiyor. Yazılım Akademisi için Türkiye’nin dört bir tarafından aldığımız olağanüstü talep ve akademide birlikte çalıştığımız gençlerin bahsettiğim değişime zihinsel olarak çok açık olmaları, bizi çok heyecanlandırdı.” şeklinde konuştu.

Yarışmada en iyi 10 ekip arasında dereceye giren ilk 3 ekibin üyeleri, IBM’in Zürih’teki Araştırma Laboratuvarı’na düzenlenecek özel geziye katılarak, geliştirilen ileri teknolojileri yerinde görecek, ihtiyaç duyulduğunda IBM Türk’te yarı zamanlı çalışma olanağına da sahip olacak. 4. ve 5. ekipler, Bilgi - IBM İleri Araştırmalar Merkezi’nde ya da KKTC’deki Süper Bilgisayar İleri Araştırmalar Merkezi’nde staj yapacak. İlk üç takım dışında sıralamaya giren 7 takımın üyelerine ise iPod armağan edildi. IBM, yarışmada en çok sayıda proje sunan, en başarılı ekip çıkartan ve en çok danışmanlık yapan bölümlere de 1’er adet Sistem p Power6 tabanlı Unix sunucusu hediye etti. Projelerini sunan tüm öğrenciler, IBM’in küresel işgücü alımı için yararlandığı özel CV havuzuna kaydedildi.