BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.434,17
HABER /  GÜNCEL

İBB Meclis üyesinden ilginç teklif: Galatasaray Adası'na cami yapılsın

İBB ve Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi ''Su Ada’ya bir camii inşa edilebilir’ önerisini yaparak Milli ve Manevi değerlerin simgelenmesi gerektiğini ifade etti.

Abone ol

İBB ve Beşiktaş Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Avni Sipahi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısında gündem dışı söz alarak geçtiğimiz günlerde kaçak kısımları İBB tarafından yıkılan Su Ada’ya ‘Boğaz’da milli ve manevi değerlerimizi simgelemek adına bir camii inşa edilebilir’ önerisinde bulundu.

Su Ada'ya cami yapılmasına ilişkin verdiği öneride oldukça dikkat çeken açıklamalarda bulunan Hüseyin Avni Sipahi Tevhidi Tedrisat Kanunu’nun ardından İmam Hatip Liseleri ve İlahiyat Fakülteleri’nin Mustafa Kemal’in talimatıyla kurulduğunu, bilim ve ilimin birlikte yan yana olması gerektiğini belirtti.

''CAMİLER SADECE NAMAZ KILINAN MEKANLAR DEĞİL''

İBB Meclis kürsüsünden okuduğu teklifinde Diyanet İşleri Başkanı Sayın Mehmet Görmez’in “Camiler sadece namaz kılınan mekanlar değildir” sözlerine atıfta bulunan Sipahi, “Gelin önce boğazın ortasında bulunan Su Ada’ya bir cami inşa edelim, ardından da o camide verilecek ilmi eğitimle, sosyal faaliyetlerle, kültürel alanlarla çocuklarımızın, gençlerimizin ve de büyüklerimizin vakitlerini geçirebilecekleri bir çekim alanı imar edelim” dedi.

MİLLİ BİR YAPININ ZAMANI GELDİ

Sipahi, ‘Din toplum için bir ihtiyaç, diyanet işleri ise o toplumun manevi olarak kalkınması ve bir arada kalması için önemliyse, İstanbul Boğazı’ndaki Su Ada’ya inşa edilecek cami de İstanbul’umuz ve ülkemiz için o kadar önemli olacaktır. Bugün yurdumuzun dört bir yanında, birbirinden değerli camiler inşa edilmektedir. Ulaşım ve altyapı alanında da çok ciddi yatırımlar yapılması, özellikle İstanbul bu yatırımların merkezi haline gelmiştir. Aynı zamanda şehrin en yüksek tepesi Çamlıca’ya simge haline gelecek bir cami de inşa edilmektedir. Ancak, İstanbul Boğazının ortasında Kız Kulesi’nden başka simge yapımız yok. O da zaten ne Türkiye Cumhuriyeti zamanında ne de Osmanlı Devleti döneminde yapılmıştır. Artık boğaza milli bir yapı yapma zamanı geldi’ diye konuştu.

SU ADA'YA CAMİ YAPILSIN

Üç parselden oluşan Su Ada’ya cami yapılması ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesinde önerilerde bulunan Sipahi yazılı önergesinde ayrıca şu ifadelere yer verdi;

-Maliye Hazinesince kiralanmış, ilgililerince amacı dışında kullanıldığı aşikar olan tahsisin iptal edilerek, Büyükşehire devredilmesi için gerekli girişimlerde bulunulması.

-Özel mülkiyetin ise satın alma, kamulaştırma, takas veya trampa yoluyla mülkiyet edinilmesi.

-Boğaziçi İmar Müdürlüğü tarafından mevcut alanın ibadethane, sosyal ve kültürel alan olarak plan değişikliği çalışmasının yapılması.

-Başta Cami olmak üzere, diğer tüm fonksiyonlar ile ilgili etüt çalışmalarının başlatılması ve yapının mimarisi ile ilgili uluslar arası yarışmanın gerçekleştirilmesi hususunda gerekli çalışmaların yapılması için önergemin başkanlık makamına havalesini arz ederim.