BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,68
ALTIN 2.403,57
HABER /  GÜNCEL

Hürriyet'in 'Erdoğan tweeti'ne algı soruşturması

Bakırköy Başsavcılığı'nın Hürriyet gazetesi hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla soruşturma başlattığı bildirildi. Hürriyet gazetesi ise, dünkü baskına katılan AKP'li Boynukalın hakkında suç duyurusunda bulundu.

Abone ol

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Hürriyet gazetesi hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla soruşturma başlattığı bildirildi.

Hürriyet gazetesinde yer alan haberde, soruşturmanın gazetenin Twitter hesabından atılan "Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Dağlıca açıklaması: '400 vekil alınsaydı bunlar olmazdı''' mesajıyla ilgili olarak re'sen başlatıldığı belirtildi.

Habere göre, soruşturma 'algı operasyonu yapmak' iddiasıyla başlatıldı.

Gazetenin genel yayın yönetmeni Sedat Ergin, soruşturmayla ilgili olarak "Savcılık makamının 24 saat bile geçmeden harekete geçtiğini görüyoruz. Taş sopa kullanılarak gazeteye yapılan bir saldırı var. Cam çerçeve aşağı indiriyorlar. Aynı süratle savcılığın harekete geçmesini bekleme hakkımız var'' dedi.

Hürriyet'in görüşlerini aldığı, basın davalarında uzman hukukçulardan Fikret İlkiz, ''Algı operasyonu yapmak' gibi bir suç olmaz. Bu şekilde bir suç, Türk Ceza Kanunu'nda yoktur. Olmayan bir suçtan ötürü de soruşturma yapılamaz. Hakaret değildir ki bu. Hakaretin tanımı bellidir; TCK'da olmayan ve tanımlanmayan bir suç olmaz. Bütünüyle kanuna aykırıdır'' dedi.

Eski İstanbul Barosu Başkanı Turgut Kazan ise, açılması gereken soruşturmanın gazete binasına dün gece düzenlenen baskınla ilgili olması gerektiğini, baskında ''Orada yasadışı gösteri, yaralama, tehdit, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, iş ve çalışma hürriyetini engellemek, hakaret ve mala zarar verme suçları vardır'' suçlarının işlendiğini söyledi.

Boynukalın: Hepsi birer terör örgütü

Gazeteye taşlı sopalı saldırıda bulunan gruba seslenen AKP İstanbul Milletvekili Abdurrahim Boynukalın "Bu noktadan sonra HDP'nin PKK'yla, PKK'nın Zaman Gazetesi ile, Zaman Gazetesi'nin de Aydın Doğan'la hiçbir farkı kalmamıştır'' diyerek şöyle devam etmişti:

''Hepsi birer terör örgütüdür. Ve bu adamlara karşı bizim söyleyeceğimiz tek bir şey vardır. Her şeyi Cumhurbaşkanı, başkan olamadığından dolayı yapıyor diyorlar. Biz de şunu söylüyoruz. 1 Kasım'daki seçimden sonra ne çıkarsa çıksın, seni başkan yaptıracağız, seni başkan yaptıracağız, seni başkan yaptıracağız.''

Hürriyet'ten suç duyurusu

Hürriyet gazetesi, Boynukalın'ın da aralarında bulunduğu baskını gerçekleştirenler hakkında soruşturma başlatılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Gazetenin avukatları, suçlanan isimlerle ilgili olarak "Mala zarar verme, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, konut dokunulmazlığını ihlal, suç işlemeye tahrik ve hürriyeti tahdit" suçlarının işlendiği gerekçesiyle şikayette bulunuldu.

Sedat Ergin: Şiddetle aralarına mesafe koymalılar

Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ergin, gazetede hata yapılmış olsa bile buna yanıtın taş ve sopayla verilemeyeceğini belirterek, ''Cumhurbaşkanımızı çok seven kişiler Hürriyet'e kızabilirler. Protesto hakları. Siyah çelenk getirebilirler. Ben buna saygı duyuyorum yeter ki ellerine taş ve sopa almasınlar. Bunu yaptıkları zaman oyunun kuralı değişiyor. Biz hata yapmış olabiliriz ve bununla da yüzleşebiliriz ama bu saldırıyı gerçekleştirenler ve iktidar partisinin de şiddetle arasına mesafe koyduğunu görmek istiyoruz" dedi.

Ergin, CHP ve MHP liderlerinden geçmiş olsun mesajları aldıklarını ancak, iktidar partisinden herhangi bir kınama ya da geçmiş olsun dileği duymadıklarını söyledi.