BIST 10.173
DOLAR 32,27
EURO 34,96
ALTIN 2.446,60
HABER /  EKONOMİ

Hp Türkiye'ye bilgisayar fabrikası açtı

HP'nin partneri Foxconn, Çorlu'daki Avrupa Serbest Bölgesinde üzerinde 'made in Turkey' yazacak bilgisayarlarını üreteceği fabrikasını açtı.

Abone ol

Yabancıların, Türkiye'ya daha çok özelleştirmeler ya da satın almalar yoluyla girmesine alışkınız. HP'nin bilgisayar fabrikası kurarak pazardaki yerini sağlamlaştırdı. HP söz verdiği gibi yaptı ve kendisi adına bilgisayar üreten Çin devini Türkiye'ye getirmeyi başardı.

HP'nin partneri Foxconn, Çorlu'daki Avrupa Serbest Bölgesinde üzerinde 'made in Turkey' yazacak bilgisayarlarını üreteceği fabrikasını açtı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından yapılan açılış sonrası, fabrika gezildi. 6 üretim bandının da aktif hale getirileceği tarih olarak bu yılın Eylül ayı gösteriliyor.

Fabrika öyle idiialı ki, üretiminin yüzde 90'ını ihraç edecek. İhracattan beklenen gelir ise daha da iddialı: 1 milyar dolar.

1989 yılında Türkiye'ye giren HP, bilgisayar üretcileri arasında üçüncü bir tür yarattığına inanıyor.

Yerli bilgisayar üreticileri, yabanci bilgisayar üreticileri ve HP'nin tek örnek olduğu Türkiye'de üretim yapanlar kategorisi.

Açılışta HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Uçar da konuştu. Serdar Uçar, Türkiye'yi HP'nin Avrupa'daki 3 büyük üretim merkezinden biri olarak konumlandırdıklarını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise bilişim sektörünün istihdam yaratma özelliğine dikkat çekti. Bilişim sektöründe 5 bin dolarlık yatırımla 1 kişi istihdam edilebilirken, diğer sektörlerde bir kişilik istihdam yaratmak için yapılması gereken yatırım miktarının 50 bin dolara kadar çıktığını bildirdi.

Binali Yıldırım, bilişim sektörü ile akıl arasında bir ilişki olduğuna vurgu yaparak, 'eskiden alın teriyle para kazanılırdı artık akıl teriyle kazanılıyor' dedi.