BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Hocam bizi korkuttun demeyin

Deprem dede Işıkara, bu kez Bursalıları uyardı. "Hocam bizi korkuttun" demeyin" deyip Bursa'daki uyuyan faya dikkat çekti.

Abone ol

Bursa'da konuşan Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 1750'li yıllardan bu yana Bursa ve çevresinde bulunan fayların deprem üretmediğine dikkat çekerek, "Faylardaki bu sessizlik çok iyi bir şey değil. Dolayısıyla güney fay kolunun Bursa'ya yakın olmasından dolayı, hareketlilik başlarsa Bursa bu depremden çok etkilenecek. Bursa ayrıca adaların güneybatısında olacak ve İstanbul'u daha da çok etkileyecek olan depremden de etkilenecek" dedi.

Bursa'da Şehit Jandarma Er Selim Koçdemir Lisesi'nde öğrencilere, "Afete Hazırlık ve Deprem Eğitimi" konulu konferans veren Türk Kızılayı Genel Başkan Danışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, çarpıcı açıklamalarda bulundu. TBMM"den geçen Kentsel Dönüşüm Yasası ile ilgili bilgiler veren Işıkara, yasanın çok önemli olduğunu ancak uygulama aşamasında sorunların yaşanabileceğini söyledi.

15 BİN KİLOMETRE DİRİ BİR FAY VAR

Kendisinin iki hafta önce bir açıklaması olduğunu belirten Işıkara ancak bu açıklamada deprem tarihi vermediğini kaydetti. Bir olasılık modeliyle, bir depremin olabilme olasılığının tarihini açıkladığını ifade eden Işıkara, "2014 yılı, Marmara'da büyük bir depremin olma olasılığının en yüksek olduğu tarih. Olma olasılığı olduğu kadar, olmama olasılığı da var. Toplumun da bunu böyle algılaması lazım ve de "Hocam bizi korkuttun" demeyin. Deprem Türkiye'nin bir geçeği. 15 bin kilometre diri bir fay var. Türkiye'de nereye gidersen git, deprem üreten bir odakla baş başasın. Korkmak yerine hazır ol. Önlemini al. Er yada geç bu sadece Marmara için değil, Türkiye'nin her yerinde, her an yıkıcı bir deprem olabilir. Benim hiç fay tartışması yaptığımı gördünüz mü Yapmam! Fay tartışmasının kime faydası var, Allah aşkına ki buna da çok kızıyorum. "Fay oradan mı geçiyor, buradan mı geçiyor" yani biz o faya bakıp "deprem yapma mı diyeceğiz?" şeklinde konuştu.