BIST 9.420
DOLAR 33,99
EURO 37,55
ALTIN 2.744,15
HABER /  GÜNCEL

Hindistan: Rajiv Gandhi suikastçıları 'ipten döndü'

Hindistan'da eski Başbakan Rajiv Gandhi'ye süikast düzenlemekle suçlanan ve 20 yıldan uzun bir süredir demir parmaklıklar ardında tutulan mahkûmların idam cezası hafifletildi.

Abone ol

Hindistan Yüksek Mahkemesi, 1991’de öldürülen eski Başbakan Rajiv Gandhi’nin suikastını planlamaktan suçlu bulunan üç mahkûmun idam cezasını hafifletme kararı aldı.

Hindistan Adalet Bakanı P. Sathasivam, mahkûmlara af tanınması kararının da ertelendiğini söyledi.

Cinayeti planlamakla suçlanan ve 20 yıldan uzun bir süredir demir parmaklıklar ardında tutulan Murugan, Santhan ve Perarivalan, 2009’da Sri Lanka ordusu tarafından yenilgiye uğratılan Tamil Kaplanları’na üyeydi.

Gandhi suikastı, eski başbakanın Hindistan’dan Sri Lanka’ya 1987 yılında barış gücü göndermesine misilleme olarak görülmüştü.

Tamil Kaplanları ise, 2006 yılında yaptıkları açıklamada cinayetten ‘üzüntü’ duyduklarını söylemişti.

Adalet Bakanı P. Sathasivam’ın başkanlığındaki Yüksek Mahkeme, mahkûmların af talepleri konusunda, hükümetten 11 yıldır herhangi bir karar çıkmadığını, bu nedenle de idam cezalarının hafifletilmesi kararı alındığını duyurdu.

Hindistan Haber Ajansı Press Trust of India’ya konuşan Adalet Bakanı Sathasivam, "af taleplerinin daha hızlı değerlendirileceğinden emin olduklarını" söyledi.

Tutukluların avukatı Yug Mohit Chaudhry, BBC Hintçe'ye yaptığı açıklamada “Yüksek Mahkeme, bir insanı bu kadar uzun zamandır ilmiğin gölgesinde tutmanın insanlık dışı olduğunu bildirdi” dedi.

İşkence ve manevi zarar

Avukat Chaudhry, “İdam cezası bu kadar uzun süreli gecikmeden sonra infaz edilemez ve hükümet bu gecikmenin nedenini açıklayamadı. Mahkeme, tutukluların bu süre zarfında, katlanması zor işkencelere ve manevi zarara uğradıklarını belirtti” diye konuştu.

Mahkûmlardan birinin annesi, kararından dolayı, mahkemeye teşekkür etti.

Perarivalan’ın annesi Arupathammal, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Uzun zamandır bu kararı bekliyordum. Son 23 yıldır biraz olsun huzura kavuşmak için mücadele ediyordum” dedi.

Uluslararası Af Örgütü’nün Hindistan temsilciliği, mahkeme kararının "cesaret verici" olduğunu belirtip “Hindistan artık, suç işlenmesine karşı herhangi bir caydırıcı etkisi olmadığı kanıtlanan bu zalim, tutarsız ve geri dönülmesi imkânsız idam cezasını kaldırmalı” mesajı verdi.

Eski Başbakan Gandhi, Hindistan’ın güney kenti Sriperumbudur’da 1991 yılı Mayıs ayında yaptığı seçim konuşmasında bir kadın intihar bombacısının saldırısında ölmüştü.

Üç erkek zanlı ve Nalini Sriharan adlı Hint Tamil grubu üyesi kadın, 1998 yılının Ocak ayında çıkarıldıkları mahkemede idam cezasına çarptırılmıştı.

Yüksek Mahkeme, 11 Mayıs 1999’da üç erkek mahkûmun idam cezasını onayladı; fakat Nalini hakkındaki idam kararını, ömür boyu hapse çevirdi.

Yüksek Mahkeme geçen ay, idam cezalarının infazını bekleyen 15 mahkûmun cezalarını da, infaz sürecinin uzaması nedeniyle, ömür boyu hapis cezasına çevirmişti.

Hindistan’da idam cezaları genellikle uygulanmıyor; ancak son iki yılda iki kişi asılarak idam edildi.

Hindistan’ın Mumbai kentinde 2008 yılında düzenlenen saldırının hayatta kalan tek zanlısı Muhammed Ajmal Qasab, Pune’deki bir hapishanede 2012 yılının Kasım ayında idam edilmişti.

Kaşmirli Afzal Guru da, 2001’de Hindistan Parlamentosu’na saldırı düzenlemek suçundan Delhi’de 2013 Şubat'ında idam edildi.