BIST 10.219
DOLAR 32,23
EURO 34,75
ALTIN 2.455,95
HABER /  GÜNCEL

Hindistan Başbakanı Singh Birminya'da

Manmohan Singh, 1987'den beri Birmanya'yı ziyaret eden ilk Hint Başbakan oldu.

Abone ol

1987'den beri Birmanya'yı ziyaret eden ilk Hint Başbakan olan Manmohan Singh, Birmanya Başkanı Thein Sein ile görüşmelerde bulundu.

Ticaret ve diplomatik bağları güçlendirmek amacıyla taraflar 12 tane anlaşma imzaladı.

Üç günlük gezisi sırasında Singh, annesi bir zamanlar Birmanya'nın Hindistan'daki büyükelçisi olan muhalefet lideri Aung San Suu Kyi ile de görüşecek.

Karşılıklı ilişkileri zaman zaman kötüleşen iki ülkenin bin 600 kilometrelik sınırı bulunmakta.

BBC muhabiri Sanjoy Majumder'in Birmanya'nın başkenti Nay Pyi Taw'dan bildirdiğine göre Pazartesi günü taraflar 12 anlaşma imzaladı.

Anlaşmalar; sınır bölgesi gelişimi, hava hizmetleri, kültürel alışveriş, Hintli İhracat-İthalat Bankası ile Birmanya Yabancı Yatırım Bankası arasında 500 milyon dolarlık kredi, ortak ticaret ve yatırım forumunun kurulması konularını içeriyor.

90'lı yıllarda Yeni Delhi'nin Suu Kyi'ye açıktan destek vermesi Birmanya'nın askeri cuntasını çok kızdırmıştı.

Başbakan Singh ise Hindistan'ın Birmanya'nın karşı olan tavrını değiştirmiş; Birmanya'nın eski lideri Than Shwe'yi de 2010 yılında ağırlamıştı.

Birmanya'ya gelişinde Singh, oraya en son 25 yıl önce bir Hint Başbakan'ın geldiğini ama kendilerinin aslında Birmanya halkıyla asırlar öncesine uzanan dini, kültürel ve medeni bağları olduğunu belirtti.

Daha önceki bir konuşmasında Singh, iki ülke arasında "daha güçlü ticaret ve yatırım bağları, sınır hatlarının gelişimi, bağlantıların iyileştirilmesi ve insan kaynakları ve kapasitenin arttırılmasını" istediğini söylemişti.

Çin rekabeti

Singh, yeni hükümetiyle reform sürecine başlayan Birmanya'yı en son ziyaret eden liderlerden biri oldu.

Birmanya'nın henüz işlenmemiş zengin doğal gaz madenlerine ulaşmak için Hindistan ülkeyle yakından ilgileniyor.

BBC muhabiri, Hindistan'ın bu durumda para döken Çin ve diğer Asya ve Batı ülkeleriyle yarışmak zorunda kalacağını belirtiyor.

Hindistan hali hazırda Birmanya'nın büyük doğal gaz rezervlerini işlemek için çeşitli anlaşmalar imzalamış durumda. Hindistan ayrıca Birmanya'da limanlar ve altyapı projeleri inşaa ediyor.

Bir grup üst düzey işadamı da Başbakan Singh'e eşlik ediyor.

Geçen hafta Hindistan sembolik bir açıklamada iki ülkenin arasındaki ulaşım bağlantılarının arttırılacağı ve sınırı geçecek resmi bir otobüs hattı kurulacağını söylemişti.

Hindistan Çin ve Tayland'dan sonra Birmanya'nın en büyük üçüncü ihracat pazarı.

Buna rağmen Çin hâlâ Birmanya'daki petrol ve gaz yataklarının tetkiğinde birinci konumda. Çin'in ayrıca Birmanya'daki yolların, boru hatlarının ve limanlarının kurulumunda yatırımları bulunmakta.

Uzmanlar Çin'in bölgedeki nüfuzunu etkisizleştirmeyi istediğinden Hindistan Başbakanı Singh'in iki ülke arasındaki yakın kültürel ve tarihsel bağlara vurgu yapacağını tahmin ediyor.

BBC muhabiri tarafların ayrıca sınır bölgesinde artan silahlı gruplar ve uyuşturucu kaçakçılarından doğan güvenlik meselelerini ele alacağını söylüyor.