BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Hiçbir canlı insan kadar...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, “Toprağın bağrından söküp gelmiş bütün canlılar gibi insan, bütün canlılar içerisinde toprağa bilinç...

Abone ol

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, “Toprağın bağrından söküp gelmiş bütün canlılar gibi insan, bütün canlılar içerisinde toprağa bilinçli olarak zarar veren tek canlıdır. Hiçbir canlı insan kadar plan yaparak toprağa zarar vermiyor” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Toprak Bayramı” etkinliğine katıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında gerçekleşen etkinlik, açılış konuşmaları ile başladı. Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte konuşma yapan Bakan Eker, toprağın önemine vurgu yaparak şunları söyledi:
“Bu kutlu bayramı, çok mütevazi ama çok anlamlı bir şekilde idrak ediyoruz. Hepimizin bildiği yer topraktır, hepimizin döneceği yer de topraktır. Bütün canlılar ve biz, bu kutlu varlığın eseriyiz. Eğer toprak olmasaydı yeryüzündeki hiçbir bitki, hiçbir canlı ve insan olamazdı. Varlığın, hayatın olmazsa olmaz unsuru. 70 yıl önce bir bayram olarak düşünülmüş ve kanun çıkarılmış. Birkaç sene kutlanmış ama sonra unutulmuş. 67 yıllık bir sürece baktığımızda bu geçen zaman toprak lehine mi, toprak aleyhine mi gelişmiş. Bu bayramla ilişkisini kurduğumuzda bunu daha rahat anlıyoruz. Sanayileşme gereklidir, hizmet sektörünün gelişmesi önemlidir,istihdam yaratılması önemlidir, kalkınma, gelişme hepsi çok önemlidir. Hiçbir itirazımız yok ama bunlar yapılırken eğer bunlar alternatifi olduğu halde başka bir alanda yapılması mümkün olduğu halde, sadece daha çok rant, daha çok gelir ve daha kolay kazanç uğruna eğer toprak feda ediliyorsa bu bir kazanç değildir. Önemli ve büyük bir kayıptır. Biz bu bilinçle toprak bayramının yeniden kutlanmasını arzuladık. Onun için artık Türkiye’de 11 Haziran ile başlayan süreci toprak haftası olarak kutluyoruz. Amacımız; toprağın çağrısını, toprağın sesini, toprağın karşı karşıya bulunduğu riskleri ve tehlikeleri toplumun gündemine taşımaktır. Bizimle beraber en geniş manada toplum katmanlarının, toprağın korunması yönünde bundan sonraki süreçte çaba içinde olması, bizi desteklemesi, bu alanda uygulamaya konulacak projelere sahip çıkması ve destek vermesidir.”
67 yıl sonra ‘Toprak Bayramını’ toplumun gündemine taşıdıklarını kaydeden Eker, “Toprağın bağrından söküp gelmiş bütün canlılar gibi insan, bütün canlılar içerisinde toprağa bilinçli olarak zarar veren tek canlıdır. Hiçbir canlı insan kadar plan yaparak toprağa zarar vermiyor. Bu çok acı. Bu kendi cehaletimizin varlık nedenimizi tanıyamama, onu bilememe cehaletimizin yansımasıdır. Çok kısa vadeli bir kar düşüncesi ve amacıyla toprağa zarar veriyoruz. Oysa uzun vadeli düşündüğümüzde varlık nedenimiz olan ve hayatımızın devamını sağlayan sadece bir santimetresi bile oluşması bin yılı olan bu kadar önemli bir varlık başka türlü gözden çıkarılamaz. Ancak cehaletle mümkün. Böyle bir cehalet ancak diplomayla mümkün. Diploma olmadan bu kadar cehalet gerçekleşmez. Emeğini toprağa verip, kazancını topraktan sağlayan çiftçi burada herkesten daha fazla toprağa sahip çıkmak ve buna uzanan ellere dur deme durumunda” diye konuştu.
Bakan Eker, konuşmasının ardından Bakanlık önünde açılan stantları gezdi.
(İHA)