BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Heyelanın yuttuğu Afgan köyü toplu mezara dönüştürülüyor

Afganistan'da ardı ardına meydana gelen heyelanlar nedeniyle toprak altında kalan yaklaşık 2.500 kişiden umut kesildi. Bölgedeki BBC muhabiri, köyün neredeyse tamamen toprağa gömüldüğünü aktarıyor.

Abone ol

Afganistan'ın Badahşan vilayetinde ardı ardına meydana gelen iki heyelan sonucu toprak altında kalan Ab Barik köyü toplu mezara dönüştürülüyor.

Toprak, çamur ve taş yığını altında kalan yaklaşık 2.500 kişinin hayatından umut kesildi.

Felaketten kurtulan birkaç yüz kişi için çadır, gıda ve su yardımı bölgeye ulaştı. Felaketzedeler gece ayazını bir tepede geçirdi.

BBC muhabiri David Loyn, köyün neredeyse tamamen toprağa gömüldüğünü ve ölü sayısının hiçbir zaman tam olarak belirlenemeyebileceğini aktarıyor.

Afganistan'ın kuzeydoğusunda; Tacikistan, Çin ve Pakistan sınırlarında olan vilayet, ülkenin en ücra ve yoksul bölgelerinden biri.

Yardıma gelenler de öldü

Yüzlerce evi çamur deryası altında bırakan ilk toprak kaymasının ardından komşu köylerden gelenlerin ikinci heyelana yakalanması nedeniyle ölü sayısının daha da arttığı belirtiliyor. Felaketin resmi tatil olan Cuma gününün sabah saatlerinde olması nedeniyle hemen herkesin evlerinde olduğu dile getiriliyor.

Vali Şah Veliullah Edib, "Evler metrelerce çamurun altındayken arama-kurtarma operasyonunu sürdüremeyiz" dedi.

Ölenler için dua edeceklerini söyleyen Edib, köyün bir toplu mezara dönüştürüleceğini söyledi.

Toprağa gömülen yaklaşık 370 evde, yaklaşık 2.500 kişinin yaşadığı tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler yetkilileri, ancak 350 cesedin çıkarılabildiğini kaydetti. BM yetkilisi Aidan O'Leary, çabalarının felaketzedelere yardım için yoğunlaşacağını ifade etti.

Günler önce başlayan şiddetli yağmurun devam etmesi nedeniyle yeni toprak kaymalarının yaşanmasından endişe ediliyor.