BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Her gün AB'ye biraz daha yakın!

Türkiye’de bulunan Avrupa Komisyonu genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, AB süreciyle ilgili açıklamalar yaptı.

Abone ol

Türkiye’de bulunan Avrupa Komisyonu genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, AB süreciyle ilgili açıklamalar yaptı.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Zirvesi (GDAÜ) öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Brezilya’nın İran’la yapılan mutabakattan çekildiği şeklindeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Davutoğlu “Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim’le yaptığımız görüşmede Sayın Amorim, bundan sonra İran konusunda devrede olmayacağı veya arabuluculuk sürecinin devam etmeyeceği konusundaki ifadelerini yalanladı” dedi.

KINAMAK YETMEZ GEREĞİNİ YAP

Gazetecilerin Kürt yönetiminin PKK saldırılarını kınadığını hatırlatması üzerine de “Biz terör söz konusu olduğunda herhangi bir ikinci kaygı olmaksızın bütün tarafların, bütün komşularımızın, terörden muzdarip olan bütün ülkelerin tam bir dayanışma içerisinde olmasını bekliyoruz. Dayanışma da sözlü dayanışma anlamına gelmez. Filli anlamda da terör tehdidinin ortadan kalkması için bizimle birlikte çalışmalılar. Üçlü mekanizmayı bunun için kurduk, bugünler için kurduk” dedi.

VİZE MUHAFİYETİ ADİL OLMALI

GDAÜ dışişleri bakanları toplantısının açılışında konuşan Davutoğlu, Türkiye’nin Balkanlar’a ilgisinin çıkar amaçlı değil insan merkezli olduğunu vurgulayarak “AB’nin Sırbistan, Makedonya ve Karadağ gibi ülkelere vize muafiyeti uygulamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Şu anda aynı uygulamanın Bosna Hersek ve Arnavutluk için de geçerli olacağını umuyoruz. Şunu hatırlatmak isterim ki, vize muafiyeti uygulaması yakın bir gelecekte Türk vatandaşları içinde geçerli olmazsa bu muafiyet adaletsiz ve eksik kalacaktır” diye konuştu. 

Füle: Eksen kayması yok

GDAÜ zirvesi kapsamında Türkiye’de bulunan Avrupa Komisyonu genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile beraraya geldi. Füle, TÜrkiye ile vize konusundaki teknik toplantıların Temmuz ayında başlayacağını belirterek “AB katılım süreci birtakım gelişmelere rehin olmamalıdır. Müzakereler ilerlemelidir’’ dedi.

Türkiye dış politikasında eksen kayması tartışmalarına da değinen Füle ‘’Eksen kayması tartışmalarına ilişkin olarak söylenen birçok şeyi çok doğru bulmuyorum. Benim gördüğüm kadarıyla Türkiye, her gün hem AB’ye hem Avrupa ülkelerine daha da yakınlaşıyor. Türkiye ile AB arasında dış politika alanında diyalog ve bağlantı oluşturulsa bu daha iyi olur. Türkiye’nin bölgesel ve dış politikası Avrupa için bir değerdir’’ ifadelerini kullandı.

Üçlü zirve yapıldı

GDAÜ Zirvesi kapsamında Türkiye-Sırbistan-Bosna-Hersek ve Türkiye-Bosna Hersek-Hırvatistan üçlü zirveleri gerçekleştirildi.