BIST 10.471
DOLAR 32,83
EURO 35,22
ALTIN 2.443,79
HABER /  GÜNCEL

Hem gerdiler hem gerildiler

DTP'lilerin dağlara yolculuğu başladı. Kafile 11 saatte Sakarya'ya vardı.

Abone ol

“Operasyonlara karşı demokratik çözüm istediklerini” öne süren bir grup DTP’li, İstanbul’dan Diyarbakır’a doğru yola çıktı. Konvoy yol boyunca zaman zaman durdurulurken, DTP’liler bu duruma tepki gösteriyor.

Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) Tepebaşı’nda bulunan İstanbul İl binası önünde toplanan grup, üzerinde “Operasyonlara Karşı Demokratik Çözüm İçin Yürüyoruz” yazan bir pankart açarak Dolapdere’ye kadar yürüdü. Burada basın mensuplarına bir açıklama yapan DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Kürt sorununa dikkati çekmek ve Güneydoğu’daki gerginliğe nokta koymak amacıyla bu yolculuğa çıktıklarını söyledi.

Tuncel, “Demokratik ve barışçıl bir ortamda Kürt sorununa çözüm bulunması için bu yolculuğa başlıyoruz. Şu anda gündemi türban konusunun meşgul etmesine karşın, Kürt sorunu daha acil çözüm bulunması gereken bir sorundur” dedi. Tuncel, kendisine yöneltilen Diyarbakır ve Şırnak’ta neler yapacaklarına ilişkin soruları ise yanıtsız bıraktı.

Grup üyeleri daha sonra kendilerini bekleyen 7 otobüse bindi. Otobüsler, Kadıköy’de trafik polisleri tarafından durduruldu.

Kontrol sırasında evrakında eksik olduğunu belirlenen bir otobüsün otoparka götürülmek istenmesi üzerine, grup üyeleri ile polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Duruma tepki gösteren grup, içinde bulundukları otobüslerden inmeyi kabul etmeyince otobüslerle otoparka götürüldü. Polisin kimlik kontrolü yaptığı gruptan bir kişi, gözaltına alındı.

KONVOY KOCAELİ’NDE DURDURULDU
Daha sonra yollarına devam eden DTP’li grup, Kocaeli’nde İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı ekipler tarafından TEM Otoyolu’nun Maşukiye mevkinde yine durduruldu. Jandarma ekipleri, otobüslerdeki DTP’lilerin kimliklerini ve eşyalarını kontrol etti.

DTP Milletvekili Sabahat Tuncel, Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Filiz Koçali’nin de bulunduğu otobüsün aranmasına karşı çıktı. Bunun üzerine, askerler ile Tuncel arasında kısa bir sözlü tartışma yaşandı.

Uzun bir bekleyişin ardından otobüsteki grup aşağıya indirildikten sonra üst aramasından geçti, kimlik kontrolleri yapıldı.

TUNCEL: YOLCULUK BİR HAFTA SÜRSE DE GİDECEĞİZ
DTP’lilerin konvoyu, Sakarya’nın Sapanca ilçesinde bir kez daha durduruldu. Jandarma ekiplerinin arama yapacaklarını bildirmesi üzerine, Kocaeli’de arandıklarını belirten DTP’li grup tepki gösterdi.

Jandarma ekipleri arama ve kimlik kontrolü yaptı. Arama sürerken bir grup, Kürtçe şarkılar söyleyip, halay çekti.

İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, burada yaptığı açıklamada, konvoyun saat 12.00’de yola çıktığını, aramalar nedeniyle 11 saatte Sakarya’ya ulaştıklarını söyledi.

Her şeye rağmen Diyarbakır’a gideceklerini belirten Tuncel, “Yolculuğumuz bir hafta da, üç gün de sürse Diyarbakır’a gideceğiz, orada taleplerimizi dile getireceğiz” diye konuştu. Aramanın ardından DTP’liler yollarına devam etti.

MERSİN VE ADANA’DAN DA OTOBÜSLER KALKTI
Öte yandan, Mersin’de Demirtaş Mahallesi’ndeki belde teşkilatı önünde toplanan bir grup DTP’li, 3 minibüs, bir otobüs ve özel araçlarla hareket etti.
Adana’da ise Şakirpaşa Mahallesi’nde toplanan grup, 5 otobüsle yola çıktı.