BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Hedef 1 milyar dolarlık ticaret hacmi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Moldova ile ticaretimize önem veriyoruz. Yarım milyar dolar civarında ticaretimiz var. Serbest Ticaret Anlaşma...

Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Moldova ile ticaretimize önem veriyoruz. Yarım milyar dolar civarında ticaretimiz var. Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığında ilk hedefimiz bir milyar dolardır" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti ile gerçekleştirdiği başbaşa görüşmenin ardından Çankaya Köşkü’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Moldova ile Türkiye’nin Karadeniz’de komşu olan iki ülke olduğunu belirten Gül, "Aynı zamanda tarihi bağlarımız var. İkili ilişkilerimizi daha ileri taşımak için detaylı görüşmelerde bulunduk. Bu görüşmelerde müzakereleri devam eden stratejik ortaklık düzenlemesini en kısa zamanda bitirmeyi kararlaştırdık. Moldova ile ticaretimize önem veriyoruz. Yarım milyar dolar civarında ticaretimiz var. Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığında ilk hedefimiz bir milyar dolardır. Yatırımlara da çok önem veriyoruz ekonomik ilişkilerimiz çerçevesinde. Özellikle Türk yatırımcıların Moldova’ya yatırım yapmasını teşvik ediyoruz. Şu anda 250 milyon dolar civarında bir Türk yatırımı var, bunun artmasını istiyoruz. Moldovalı turistlerin en çok gittiği ülke Türkiye’dir. Aynı zamanda kültür ve sanat faaliyetlerine de çok önem veriyoruz" dedi.
Türkiye’nin Moldova ile tarihi anlamda güçlü ilişkileri olduğuna işaret eden Gül, "Moldova’nın Avrupa’da atlantik yapılar içinde yer almasını destekliyoruz. Kasım ayında AB ile Moldova arasında anlaşma imzalanmasını, Serbest Ticaret Anlaşması’nı çok önemli görüyor ve Sayın Cumhurbaşkanını tebrik ediyorum. Bu ziyaretin ilişkilerimize önemli bir ivme kazandıracağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

KONUK CUMHURBAŞKANI
Moldova Cumhurbaşkanı Timofti, Türkiye’nin son zamanlarda bu bölgesinde etkin bir rol almasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, "Türkiye’nin atmış olduğu adımları büyük bir ilgiyle takip etmekteyim. Yaptığımız görüşmeler çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ileri taşınması noktasında ortak irade gördük. Son 2 yıl içine baktığımızda iki ülke arasındaki sıcak ilişkilerin olduğunu ve ilişkilerin daha yüksek seviyeye taşınması konusunda iki tarafın da istekli olduğunu gördük. Ortak stratejik anlaşmaların da iki ülke arasında imzalanması noktasında Sayın Cumhurbaşkanı ile ortak fikre vardık ve farklı alanlarda ortak çalışmalar yapılmasında anlaşma sağladık. Kasım ayında Moldova AB ile ortaklık anlaşması imzaladı. Bazı avantajlar elde etmesi konusuna ortak fikir birliğine varıldı. Türkiye’nin AB’ye aday ülke olduğunu biliyoruz ve serbest dolaşım ile ilgili gelişmeleri takip etmekteyiz. İki ülkenin de Avrupa ile ilgili ortak arzuları söz konusu ve bunun için birbirine destek vermesi gerekmektedir. Yatırımcıların iki ülkeye çekilmesi noktasında ortak zemin olmalı" diye konuştu.
Kültür ve turizm,
İki ülke arasında kültür ve sanat alanında anlaşma imzalandı. Toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı.
(İHA)