BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,94
ALTIN 2.438,20
HABER /  GÜNCEL

Havadan para kazanıyorlar

Küresel ısınma, uluslararası para piyasalarını da etkiledi ve yeni bir yatırım aracının doğmasına neden oldu.

Abone ol

Küresel ısınma 'havadan para kazanma' dönemini başlattı. ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, ilk defa hava koşullarını tahmine dayalı yatırım aracı çıkardı. Sisteme göre yatırımcılar günlük,1, 3, 6 ve 12 aylık dönemler için hava sıcaklığını tahmin ediyor ve bu tahmine para yatırıyor. Tahmin tutarsa yatırımcı hava koşullarından para kazanmış oluyor. Söz konusu yatırım enstürümanı aslında hava şartlarından doğabilecek risklere karşı adeta bir korunma aracı olan opsiyon sözleşmesi.

Hava sıcaklığına dayalı yatırım araçlarının temeli 1997 yılında atılmıştı. Ancak bu kez Goldman Sachs dünya piyasalarına ilk kez kuraklığı, donu ve seli tahmine dayalı bir yatırım aracı sundu. Örneğin kışın kuraklık olacağını varsayan bir çiftçi yaz ayından kuraklığa para yatırıyor. Eğer kışın kuraklıktan dolayı tarlada zarar ederse borsada kazanıyor.

Ya da bir yatırımcı tarım ürünleri üzerine faaliyet gösteren bir şirketin hissesine yatırım yaparken, hava şartlarından ötürü doğabilecek kayıpları borsada 'kuraklık' opsiyonu satın alarak kapatıyor. Bu sözleşmeler bölgesel olarak satılıyor.

(Yavuz Barlas/Sabah)