BIST 10.046
DOLAR 32,27
EURO 34,64
ALTIN 2.414,15
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Hamzaçebi asansör faciasında hükümeti suçladı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Şişli'deki asansör kazasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada hükümeti suçladı.

Abone ol

Hamzaçebi, yaptığı yazılı açıklamada, 2014 Ağustos ayında sadece inşaatlarda 40 işçisiyi "kaza" adı altında "iş cinayetine" kurban veren Türkiye'de bu kez 10 emekçinin kanının bir beton yığınının temeline akıtıldığını belirtti.

8 ayda ihmale kurban giden 1270 işçiye 10 emekçinin daha katıldığını belirten Hamzaçebi, "AKP hükümeti ile onlarla beraber iş yürütenlerin, kar, rant aşkına fukara halkın evlatları kurban edildi" görüşünü ifade eden Hamzaçebi, şunları kaydetti:

İNANÇ ÜZERİNDEN SORUMLULUKTAN KAÇMA ANLAYIŞI 

"Soma'daki katliamda 'ölüm bu işin fıtratında var' diyerek sorumluluk üstlenmeyen hükümet bu kez de 'şehit' söylemine sığınarak aradan sıyrılmaya çalışıyor. Soma'ya imamlar gönderip halkın öfkesini 'kader' diye bastırmayı seçen, samimi, temiz dini duygular üzerinden kendisinin sorumluluğunu perdeleme yolunu tercih eden AKP'nin bu iş cinayeti karşısındaki tutumu da değişmemiştir. Başbakan Sayın Ahmet Davutoğlu, adeta bağıra bağıra gelen bu facia karşısında selefini aratmamış ve 'Bizim için onlar şehit' demiştir. Bunun 'Soma şehitleri' yaklaşımından bir farkı yoktur. İnanç üzerinden sorumluluktan kaçma anlayışının yeni bir örneğidir.

Bu cinayetlerin sorumlusu sadece inşaatı yapan şirket değildir. Bu cinayetlerin sorumlusu cinayetlere cinayet diyemeyen ve iş kazası diyerek geçiştiren, denetimleri yandaşlarına kaynak aktarma aracına dönüştüren Hükümettir. Yolsuzluklarını ört bas etmeye harcadığı enerjinin ve zamanın yüzde birini bile bu ölümlere ayırmayan Hükümettir. Taşeronlaşmanın tümüyle yasaklanması için yıllardır ayak sürüyen, ILO'nun iş güvenliğini içeren 167 numaralı sözleşmesini imzalamayan Hükümettir. İstanbul'da düşen asansör değil Hükümetin aymazlığıdır. Ölen emekçiler değil, bu iktidarın vicdanıdır, insanlığıdır. Öyle anlaşılıyor ki, Yeni Türkiye'de vicdana yer yoktur. Vicdanları nasırlaşmış olanlar, emekçinin alın terine saygı göstermeyenler, halkın hayatları üzerinde yükselttikleri gökdelenleriyle övünenler, unutmayın ki o emekçiler bir kez öldü siz her gün öleceksiniz."