BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Hamile aşısı etkisiz iddası

ABD hamileler için aldığı domuz gribi aşısını "etkisiz" diyerek iade etti. Aynı aşıyı alan Türkiye bakın ne diyor:

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA-
Fransız Sanofi Pasteur firmasından hamileler için üretilen aşının ABD’de yapılan testlerinde etkisiz çıkması gözleri aynı aşıyı alan Türkiye’ye çevirdi. Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Mustafa Ertek, Türkiye’ye getirilen aşıların etkinlik analizinde bir sorun çıkmadığını söyledi.

İddialara göre Fransız Sanofi Pasteur firmasının koruyucu “adjuvan” maddesi içremeyen H1N1 aşısı ABD’de 6 ay-3 yaş arası çocuklara uygulandı. İlk etapta uygun bulunan aşılar sağlık merkezlerindeki testlerde etkisiz çıktı. Bunun üzerine ABD aşının 800 bin dozunu Fransa’ya geri gönderdi.

Türkiye aynı aşıdan hamilelere uygulamak için 1 milyon doz sipariş verdi. Sipariş edilen aşının 100 bini geldi. Hıfzısıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek bu aşıyla ilgili İNTERNETHABER’e şunları söyledi:

Her gelen aşının etkinlik analizini yapıyoruz. Bu aşının da pek çok analizinin yanında etkinlik analizini gerçekleştirdik. Sonuçları normal. ABD’deki konuda önce gerçekten iade edilip edilmediğini, iade edilmişse de gerekçesine bakmak gerek. Üretimle ilgili bir sorun olabilir. Antijen azlığı olabilir. Biliyorsunuz Kanada’da başka bir aşı toplanmıştı. Her seri ayrı değerlendirilir. Bunları genellemek doğru değil.