BIST 10.219
DOLAR 32,16
EURO 34,77
ALTIN 2.444,61

'Halk Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı seçmeyecek!'

Genel itibarıyla 2012 yılının değerlendirildiği toplantıda bir özeleştiri de yapan Kılıçdaroğlu, Başbakanla yaşadıkları "Bahtsız bedevi" tartışmasının gereksiz olduğunu söyleyerek, yaşanmaması gerekiyordu dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün sabah gazetelerin Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelerek 2012 yılını değerlendirdi. Basın toplantısında oldukça sakindi. Sinirlenmeden, sorulan her soruya kibarca yanıt vererek kendisine soru soran gazetecileri de zor durumda bırakmadı.

En çok dikkat çeken sözlerinden biri "Artık devletle AKP’yi ayrıştıran bir tablo yok ortada. Bütünleşmiş bir tablo var. Bir tek parti devleti var karşımızda ve biz bu tek parti devletine karşı mücadele ediyoruz. Sıradan, demokrasilerde olması gereken bir mücadele zemini yok ortada.” cümlesiydi. AKP ile değil AKP devletiyle mücadele ediyoruz diyordu Kılıçdaroğlu.

Dış politikayla ilgili soruya ise, yine Davutoğlu'na yüklenerek cevap verdi Kılıçdaroğlu. Daha önce Davutoğlu için "çapsız" diyen Kılıçdaroğlu, bu sözün, bulabildiği en hafif söz olduğunu söyleyerek bir anlamda Davutoğlu'na da bir cevap hakkı vermiş oldu. Hükümeti ise en çok dış politika konusunda yetersiz bulduğunu söyledi.

Hükümetin darbe temizliğinde samimi olmadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Böyle ikiyüzlülüğü ben ilk kez görüyorum. Darbeye karşıysanız adam gibi gelirsiniz CHP’ye, biz darbelere karşıyız. 12 Eylül döneminde çıkan bütün darbe yasalarını değiştirmek istiyoruz der, destek istersiniz. Açıkça söylüyorum; her türlü desteği veririz. Yeter ki, siz darbe yasalarını değiştirin. Sivilleştirin toplumu. Demokratikleştirin. Özgürlükleri getirin. Özgürlükten korkmuyoruz. Darbe yasalarının değiştirilmesiyle ilgili bütün yasa tekliflerini verdik. Hiç birini AKP’liler dikkate bile almadılar.” diyerek, darbenin kalıntılarının temizlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Uludere’yle ilgili olarak AKP’nin soruşturmayı zamana yayarak, unutturma gibi bir hedefinin olduğunu düşündüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, sınır ötesi operasyonu yapma yetkisinin TBMM’ye ait olduğunu, bu yetkiyi meclisin hükümete verdiğini ve tek muhatatabın hükümet olduğunu söyleyerek, konuyu daha önce yaşanan hızlı tren faciasına getirdi. "Daha önce Bir tren faciası yaşamıştık hatırlarsınız Sakarya civarında. Sonunda kim sorumlu tutuldu? İki makinist. Burada kim sorumlu tutulacak? Herhalde pilotlar. Ama pilotları sorumlu tutamıyorlar, neden? Çünkü onlar havada. Yerde değiller. Onlara talimat verilmiş.” diyerek, hükümetin bir suçlu avına çıktığını vurguladı.

Kürt sorununun çözümünün mutlaka parlamentoda gerçekleşeceğine vurgu yapan Kılıçdaroğlu'nun en önemli açıklamalarından biri buydu. Mantığın da bunu gerektirdiğini söyleyen CHP Lideri, "Hiç endişeniz olmasın. Bugün olmazsa bile yarın, yarın olmazsa bile öbür gün parlamentoda bu sorunun çözümüyle ilgili bir komisyon kurulacaktır. Oluşmak zorundadır. " diyerek bir anlamda akan kanı durdrumanın yolunun masada uzlaşmak olduğunun altını çizdi.

Ama dün sabahki toplantıda en dikkat çeken açıklama, BaşbakanErdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmeyeceğine dair yaptığı kesin açıklamaydı. Halk kesinlikle Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı yapmayacaktır diyen CHP lideri, "Bu ülke kendisine yakışan bir Cumhurbaşkanı seçecektir. Herkesin sevdiği, saydığı ve herkesin kucakladığı, tarafsızlığıyla, birikimiyle, dünya görüşüyle, çağdaş değerleriyle, özgürlükçü anlayışıyla herkesi kucaklayan bir kişiyi bu ülke Cumhurbaşkanı seçecektir.” diyerek seçmene de bir göndermede bulundu.

Genel itibarıyla 2012 yılının değerlendirildiği toplantıda bir özeleştiri de yapan Kılıçdaroğlu, Başbakanla yaşadıkları "Bahtsız bedevi" tartışmasının gereksiz olduğunu söyleyerek, yaşanmaması gerekiyordu dedi.

 twitter.com/nsrnylmz