BIST 10.232
DOLAR 32,29
EURO 34,79
ALTIN 2.407,85
HABER /  GÜNCEL

Hakan Fidan'ın dönüşünün ardından ilk görüşme

MİT Müsteşarlığı görevine dönen Hakan Fidan ve kırgınlığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün resmi düzeyde görüşecek.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ak Parti’den milletvekili adayı olmak için ayrıldığı MİT Müsteşarlığı’na, kendisinin tepkisi üzerine yeniden Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından getirilen Hakan Fidan ile Türkiye’nin tartışma gündemine giren gelişmenin ardından ilk olağan görüşmesini bugün yapacak.

Milliyet'in haberine göre bu görüşme, Erdoğan’ın ifade ettiği kırgınlığın resmi düzeyde geride bırakıldığı anlamını da taşıyor. Erdoğan, bugün saat 18.00’de Hakan Fidan ile görüşecek.

MİLLETVEKİLİ OLMAK İÇİN GÖREVİNDEN AYRILMIŞTI

Hakan Fidan, Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde 16 Mart 2010 tarihinde MİT Müsteşar Yardımcılığı görevine getirildi. Fidan, kısa bir süre sonra 27 Mayıs 2010 tarihinde de MİT Müsteşarı olarak atandı. Erdoğan'a yakın bir isim olan, Cumhurbaşkanlığı döneminde Abdullah Gül ile de uyumlu bir çalışma içinde olan Hakan Fidan; müsteşarlık döneminde çözüm süreci ve paralel yapı ile mücadelede kritik görevler üslendi. Fidan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinin ardından 7 Haziran seçiminde milletvekili aday adayı olabilmek için 10 Şubat 2015 tarihinde görevinden istifa etti. Ak Parti'nin Ankara listesinden aday olmak isteyen Fidan, temayül yoklamasında da ilk sırada çıktı. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fidan'a görevinden istifa etmesinden dolayı kırgın olduğunu bu süreçte iki kez açıkça dile getirdi. Erdoğan'ın tavrının ardından Davutoğlu ile görüşen Fidan, pazartesi günü AK Parti'den yaptığı adaylık başvurusunu geri çekti. Fidan, Salı günü de Başbakanlık yazısıyla MİT Müsteşarı olarak görevlendirildi.

TABİİ Kİ KIRGINIM DEMİŞTİ

Erdoğan, Fidan’ın MİT’ten ayrılmasının ardından Şubat ayının ikinci yarısında tepkisini açıkça ortaya koymuştu. Erdoğan, Mart ayı başında çıktığı Suudi arabistan gezisi dönüşünde özel uçağında yer alan gazetecilere şu açıklamada bulunmuştu:

“Biz devlet yönetiyoruz. O konuya ilişkin kanaatimi daha önce de söyledim. Kanaatlerimizi ifade etmiş olmamıza rağmen istifa edip adaylık söz konusu olmuş ise elbette bir kırgınlık söz konusudur. MİT sıradan bir kurum değildir. Devletin en önemli kurumudur. Devletin Milli İstihbarat Teşkilatı zayıfsa, o devletin ayakta kalması mümkün değildir. Şimdi biz onu böyle bir göreve getirdik. Getiren de benim. Madem öyle, ayrılırken de, eğer müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla tabii ki kırgınım.”

Erdoğan’ın bu açıklaması, Hakan Fidan’ın yeniden MİT’in başına geçmesi çerçevesinde yaşanan gelişmelerde kamuoyuna yansıyan önemli bir kavşak noktasını oluşturdu.

GÖRÜŞME TRAFİĞİNDEKİ HASSASİYET

Fidan, yeniden görevine başlamasının ardından dün Başbakan Davutoğlu tarafından kabul edildi. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bu gün ise saat 18.00’da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilecek. Görüşme trafiğindeki bu hiyerarjik hassasiyet, son gelişmeler çerçevesinde dikkat çekici bulundu.