BIST 10.056
DOLAR 32,38
EURO 34,74
ALTIN 2.434,35
HABER /  GÜNCEL

Gürsel Tekin'den flaş açıklamalar

TGRT Haber'de yayınlanan Basın Odası programının bu haftaki konuğu CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'di.

Abone ol

İNTERNETHABER- CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, İnternethaber Yönetim Kurulu Başkanı Gazeteci Hadi Özışık ile Gülden Kalecik'in hazırlayıp sunduğu Basın Odası programında da gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

CHP'nin Mısır'daki darbeye bakışından yeni anayasa çalışmalarına, cumhurbaşkanlığı seçiminden başkanlık sistemi tartışmalarına kadar geniş bir yelpazede değerlendirmelerde bulundu.

İşte Tekin'in açıklamalarından öne çıkan bölümler...

MISIR'DAKİ DARBEDİR!

Mısır'da Mursi'nin görevden indirilmesi sürecini 'darbe' olarak nitelendiren Tekin, iktidarın dış politikasını da sert dille eleştirdi:

'Küresel oyuncu değil, oyuncak."

Darbe yapıldı. 10 yıldır AKP iktidarı ile Avrupa'nın arası iyiydi. Lobi falan bir şeyler oldu. Daha 4 ay önce Egemen Bağış 'biz küresel oyuncuyuz' diyordu. 4 ay sonra ne oldu? Demek ki küresel oyuncu değil, küresel oyuncakmışsınız!

Türkiye'de küresel güç olan Türkiye'nin hangi ülkeyle ilişkileri iyi. Bir ülke gösterir misiniz? Herkesle düşmanız. Dış politika sadece milletin kararına bırakılacak bir iş değil.

Avrupa'nın Mısır politikasını eleştirmenin yanında ABD'nin bu tavrını iktidarın eleştirmemesi sorgulanmalı. Arabistan'ın tutumu konuşulmuyor. Başbakan'ın sık sık gittiği Katar'ın sessizliği konuşulmuyor.

HANİ ÇÖZÜM SÜRECİ

Çözüm süreci konusunda ne yapılıyor? Tutuklu milletvekili olur mu? KCK davası adı altında meclis üyeleri, muhtarlar tutuklu. Bu ülkenin milyonlarca yurttaşı herkes gibi yurttaşlık görevini yaparken, bunlar niye tecrit ediliyor. Bugüne kadar Aleviler'in hangi talepleri yerine getiridi. 13 milyon Alevi yurttaşın olduğu yerde bir bakan, bir vali olmaz mı?

12 YILDAN BERİ Mİ BÖYLE?

1950'den sonra CHP'nin 4 yıllık iktidarı vardır ve koalisyondur. Bu günün iktidarı 12 yıllık değil 30 yıllık bir iktidardır.  Evren döneminde emniyet müdürü, vali bakın bugün Başbakan'ın yanında. Demirel, Çiller dönemideki bakanların tamamı Başbakan'ın yanında. Evren döneminde emniyet müdürü, vali şimdi siyasetçi.

CHP niye yapmadı diyorsunuz, onun için söylüyorum. Hadi biz de hata yaptık. Gelin yarın çözelim. Hemen bugün senet veriyorum. 135 tane milletvekili adına imza veriyorum.

48 MADDEYLE SORUNUNUZ VAR MI?

Anayasa üzerinde çok çalışılması gereken bir konudur. Bu 48 maddeyi topluma açalım. Uzlaşamadığımız maddeleri de kamuoyu görsün. Başlarken yeni bir anayasa yapıyorsunuz. Kriterler konuldu, imzalar atıldı. Başkanlık var mıydı? Yoktu, bu kabul edilebilir mi?

Anayasa için şunu yapabiliriz:

Önümüzde bir seçim var. Barajı kaldıralım. Makul bir seviyeye çekilebilir. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde böyle bir şey yok.

Milletvekillerini tanıyor muyuz? Çünkü bunlar milletin vekili değil, liderlerin vekili. Muhtarını seçen bir millet vekili mi seçemez? Gelin bir yerden başlayalım. Siyasetin önündeki mayınlı tarlayı kaldıalım.

BİZ KALDIRDIK ONLAR EL KALDIRMADI

Sayısal çoğunlukla demokrasiyi işletmemiş mümkün değil. Bizim arkadaşımız AKP'nin önergesi için böyle bir öneride bulundu. 'Biz elimizi kaldırırsak onlar kaldırmaz' dedi. Böyle de oldu.

4+4+4 geldi. Bugün değiştiriyorlar. O günkü komisyon başkanı kimdi? Şimdiki Milli Eğitim Bakanı oldu. Ne değişti şimdi? Biz adam gibi muhalefet yapıyoruz.

ABDULLAH GÜL'Ü BEĞENİYOR MUSUNUZ?

Beğeniyorum dersem yalan olur. Cumhurbaşkanı'nın bu kritik süreçlerde rol oynadığını söyleyemeyiz. Üniversitelerdeki rektör seçiminde hangi kriteri kullandı, eski yanlışların aynısını yaptı. Benim beğenmem için onun bu yanlışları yapmaması lazım.

BAYKAL'I ÖZLÜYOR MUSUNUZ? BAYKAL'IN CUMHURBAŞKANI OLMASINI İSTER MİSİNİZ?

Elbette özlüyoruz. Sık sık da görüşüyoruz. Benim siyasette bugünlere gelmemde Sayın Baykal'ın büyük rolü var. Cumhurbaşkanı olması da çok isterim.

CHP'DEKİ MUHALEFET İDDİALARI

76 milyonun güvencesiyiz. Siyasi partilerde iç tartışmalar olması gereken bir şeydir. Hakaret yoksa bir zenginliktir. Biz de gelenek olmadığı için garipseniyor. Tek adam, tek doğru fikri doğru değildir. Kurumsal kimliğinize zarar verimyorsa sorun yok

SÜMEYYE ERDOĞAN İÇİN YAZILANLAR

Sosyal medya, televizyonculuk, gazetecilik rayından çıktı. İnsanları birşey söylerken bir empati yapması gerekiyor. Kendisini de o insanın yerine koyması lazım.


Gürsel Tekin, Mustafa Sarıgül için ne dedi?


Yerel seçimlerim yaklaşmasıyla siyasi partilerin adayları konusunda kulislerde hareketlenmeye başladı. En son kulis ise CHP'nin İstanbul adayları konusundaydı. Adaylık için ise iki isim öne çıkıyor: CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül.

Kulislerdeki bir diğer dedikodu ise Tekin ile Sarıgül arasındaki çekişme. Peki bu bilgiler doğru mu? Tekin ile Sarıgül arasında rekabeti aşan bir alıp verememezlik durumu var mı?

gürsel-tekin-mustafa-sarigül.jpg

Ulaştırma Bakanı bu reste ne diyecek?

3'üncü köprü güzergahında yanlışlık yapıldığı iddialarına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın verdiği 'Köprü güzergahında hiçbir yanlışlık yok" yanıtı CHP'li Gürsel Tekin'i tatmin etmedi.

3'ncü köprünün güzergahına ilişkin Bakan Yıldırım'ın imzasıyla yazılmış bir mektubun olduğunu açıklayan Tekin, "Sayın bakan evraklarını getirsin, biz de getirelim. Bizi ikna etsin 76 milyonun önünde özür dilerim" sözleriyle bakana meydan okudu.

gürsel-tekin-3.-köprü.20130717100825.jpg