BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Günün bomba iddiası bu da Cemaat işiymiş

Hürriyet gazetesi yazarı Yalçın Doğan, Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay'a ilişkin kararının ardındaki restleşme iddialarını yazdı.

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin Mustafa Balbay hakkında verdiği 'hakları ihlal edildiği' kararının ardından hükümet ve Haşim Kılıç arasındaki hesaplaşma iddiası çıktı.

Bir kaç hafta önce yeni bir anayasa için dört partinin uzlaşması suya düşünce, Haşim Kılıç'ın  “Kendimi evlenme vaadiyle kandırılmış gibi hissediyorum." açıklaması gündeme bomba gibi düşmüştü.

Özeliklikle de AK Parti'nin gündemine... Hükümetten Kılıç'a birbiri ardına saldırı gelmişti.

İşte bu günlerin sonrasında sessiz sedasız bir güç kavgası başladı AK Parti ile Haşim Kılıç arasında.

Kavganın detaylarını da Hürriyet si yazarı Yalçın Doğan bugünkü köşesinden yazdı:

"Cemaat üzerinden AYM golü" başlığı attığı yazısında Doğan, Balbay kararının ardındaki restleşmenin detaylarını tek tek yazdı.

İşte o yazı...

...Meclis’te Kılıç’ın çıkmasını ısrarla beklediği bir tasarı var. Anayasa Mahkemesi Vakfı kurulmasını öngören tasarı. AYM’den emekli olanlara ciddi maddi olanak sağlayan bir vakıf.
AKP, Kılıç’a kızgınlığını anında çıkarıyor. Meclis’e üç gün gelmiyor, çoğunluk sağlanamıyor. AKP’nin Meclis’i boykot günlerinde gündem AYM Vakfı tasarısının görüşülmesi. Meclis toplanamıyor, vakıf şimdilik yatıyor.

AYM bunu bir kenara yazıyor.

AYM'DE CEMAAT AĞIRLIĞI

Dershane kapatmak üzerinden cemaat ve AKP birbirine giriyor. AYM bu kapışmayı seyretmekle kalmıyor, dolaylı olarak katılıyor. 12 Eylül 2010 referandumu sonrasında AYM’de cemaatin ağırlığı hissedilir ölçüde artıyor.

Ve AYM’nin önüne şahane bir hukuk sorunu geliyor. AKP’ye tam gol atılacak pozisyon. Balbay’ın durumu. Öyle bir pozisyon ki, salt hukuk açısından bakınca, başka karar vermesi mümkün değil.

Çünkü:

1- Uzun tutukluluk süresi, ki AYM daha önce bunu temel hak ve özgürlüklere aykırı buluyor,
2- Tutuklu kaldığı sürece Balbay’ın milletvekili olarak, temsil yetkisi ihlal ediliyor, ki buna dönük de AYM açıklamaları var.

Bu hukuki fırsat kaçmaz, AYM golünü atıyor, Balbay’a tahliye yolunu açıyor. Haşim Kılıç’ın daha önce söylediği gibi, “AYM hukuki karar veriyor ama o karar siyasi sonuç doğuruyor”. Şimdiki gibi.

Anayasa Mahkemesi kararları artık Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi düzeyinde. Evrensel hukukun parçası. Uyulması şiddetle şart. Balbay’ın dosyasına bakan mahkeme Balbay’ı, diğer ilgili mahkemeler de diğer tutuklu milletvekillerini serbest bırakmak zorunda.

Bırakmayabilir mi? 

CEMAATTEN AYM'YE VOLE

Balbay ve diğer tutuklu kişiler milletvekili seçildikleri zaman, tıpkı bugünkü gibi, hukuki beklentilerin aksine, mahkemeler onları tahliye etmiyor. Dört-beş yıldır hukuk defalarca kenara atılıyor. Bugün kenara itilen hukuk bile sıkışıyor.

Cemaat ve şimdilik önlenmiş olan vakıf üzerinden AYM öyle bir vole atıyor ki, ağlar parçalanıyor.