BIST 10.895
DOLAR 32,18
EURO 34,95
ALTIN 2.506,99

Günlük hayatımıza giren yapay zeka ürünleri!

Günlük hayatımıza giren yapay zeka ürünleri!

Yapay zeka kavramı birkaç sene öncesine kadar kulağa bilimkurgu gibi yankıyor olsa da bir anda çok büyük bir hızla gelişerek bugün artık günlük hayatın parçası haline geldi.

Günlük hayatımıza giren yapay zeka ürünleri!

Üstelik yapay zeka hizmetleri hayatımıze öylesine hızlı ve sessiz sızdı ki, çoğu insan kullandığı hizmetlerin yapay zeka teknolojisi olduğunun bile farkında değil. Örneğin, kullandığımız çoğu Microsoft veya Google yazılımı bir süredir yapay zeka kontrolünde çalışırken kullanıcılar yapay zekaya ait bir arayüz görmediği için çoğu işlemini yapay zeka sayesinde tamamladığını fark etmeyebiliyor. Öte yandan doğrudan kullanıcı ile iletişim kuran ve hizmet veren yapay zeka ürünleri de hızla hayatımıza giriyor. İşte, yapay zeka teknolojisine sahip ve günlük hayatın parçası olmuş ürün ve hizmetler.

Günlük hayatımıza giren yapay zeka ürünleri!

1- Amazon Echo Amazon Türkiye'de hizmet vermiyor olsa da Echo ürünü öylesine ünlendi ki onu artık tanımayan yok. Bu akıllı "hoparlör" kendi çapında küçük bir devrim yaratarak evlerde akıllı asistan çağını başlattı. Kullanıcılar, internete bağlı olan Echo'ya sesli komut vererek hava durumunu, trafik/yol durumunu öğrenebiliyor, belli bir haber/konu hakkındaki detayları dinleyebiliyor, istediği müziğin çalmasını sağlayabiliyor ve hatta alışveriş siparişi verebiliyor. Echo, aslında Amazon'un yapay zeka servisi Alexa'yı kullanan bir hoparlör ve Amazon Echo'nun ardından Alexa'yı pek çok başka ürüne de adapte etti. O ürünleri de sonraki sayfalarda inceleyeceğiz.

Günlük hayatımıza giren yapay zeka ürünleri!

2- Google Home Amazon'un akıllı hoparlörü Echo çok popüler olunca Google da hemen rakip bir ürünü piyasaya sürdü. Google'ın akıllı ev hoparlörünün ismi Home adını taşıyor. Home'un arkasında Google'ın milyarlarca dolar harcadığı yapay zeka servisi Google Asistant bulunuyor. Google Home da, aynı Echo'da olduğu gibi, kullanıcılarla sesli iletişim kuruyor, sesli emir alıyor ve yerine getiriyor. Google'ın anlaşmalı olduğu işletmelere sipariş göndererek alışverişe imkan veriyor, internet üzerinde sörf yaparak kullanıcıya merak ettiği konularda cevap veriyor, hava durumu, yol bilgisi aktarıyor.

Günlük hayatımıza giren yapay zeka ürünleri!

3- LG Buzdolapları Amazon'un yapay zeka servisi Alexa sadece akıllı bir hoparlörde çalışmıyor. Amazon onu pek çok ürüne adapte etti ve ortak çalıştığı şirketletle sayesinde Alexa farklı ülkelerde değişik ürünler içinde hizmet verebiliyor. LG de bunlardan biri. Amazon'un Alexa servisi ile entegre edilmiş akıllı buzdolapları aslında Echo'nun buzdolabı hali gibi düşünülebilir. Ancak LG buzdolaplarında bir de dokunmatik ekran bulunuyor ve kullanıcılar yapay zeka ile hem sesli iletişim kurabiliyor hem de ekran üzerinden komut verebiliyor veya geri bildirim alabiliyor.