BIST 10.267
DOLAR 32,28
EURO 34,82
ALTIN 2.412,75
HABER /  GÜNCEL

Güneydoğu Çin olacak!

Güneydoğu'yu ayağa kaldıracak proje... Bölge Çin gibi tekstilin üssü olacak!..

Abone ol Tekstilin taşınacağı iller ucuz maliyetli üretimin; gelişmiş iller ise yüksek katma değerli teknolojik üretimin üssü olacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Balcı tekstil ve konfeksiyonun taşınacağı geri kalmış illerin ucuz maliyetli üretimin; gelişmiş illerin ise yüksek katma değerli teknolojik üretimin üssü olacağını söyledi.

Tekstil, konfeksiyon ve deri sektörünün yeniden canlandırılmasını amaçlayan strateji belgesini hazırlayan teknik ekibin başında bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Balcı, teşviklerle birlikte sektörün yatırım haritasının yeniden şekil alacağını bildirdi.

Balcı, stratejinin uygulanmasıyla birlikte geri kalmış illerin ‘Güney Çin’ gelişmiş illerin ise Hong Kong benzeri üretim modeline kavuşacağını söyledi. Müsteşar Balcı, stratejiyi özel sektörle birlikte gece gündüz çalışıp oluşturduklarına işaret ederken, uygulamanın başlamasıyla birlikte sektörde oluşacak yatırım haritasına ilişkin, şu değerlendirmeyi yaptı:

ÇİN VE HONG KONG

“Strateji; geleneksel tekstil, konfeksiyon ve deri sanayinin üretim maliyetlerinin çok daha ucuz olduğu Doğu ve Güneydoğu illerine taşınarak buralarda desteklenmesini, ileri teknoloji gerektiren sektör yatırımlarının ise bulundukları yerlerde geliştirilmesi ve büyümesini hedefliyor.

Dolayısıyla stratejinin uygulanmasıyla birlikte Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz’in az gelişmiş illeri tıpkı Güney Çin gibi emek yoğun, ucuz üretimin merkezi haline gelecek. Buna karşılık moda, tasarım, teknik tekstil, akıllı tekstil gibi katma değeri yüksek ürünlerin geliştirileceği gelişmiş iller ise Hong Kong benzeri bir yapıya dönüşecek.” Bu arada, dün ajanslara bir açıklama yapan Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise 5 yıllık sürenin kısalığını eleştirerek, “Şahsen 5 sene için fabrikamı taşımam” dedi.

BÜTÇEYE YÜKÜ YOK

Sanayi Bakanlığı Müsteşarı Balcı, stratejinin kısa sürede hayata geçirilebilmesi için gerekli tüm hazırlıkların yapıldığını ifade ederken, teşviklerin mali ayağını koordine eden Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, sektöre sağlanacak teşvik ve desteklerin bütçeye ciddi bir yük getirmeyeceğini söyledi.

Müsteşar Aktan, yatırım stratejileriyle mali disiplin uygulamalarının birbirlerini sekteye uğratmayacak biçimde kurgulamaya çalıştıklarını ifade ederken, teşvik ve desteklerin bir bölümünün bütçeye konulacak ilave ödeneklerle bir bölümünün de vergi indirimi yoluyla sektöre sağlayacaklarını bildirdi. Aktan, şu bilgileri verdi:

KADEMELİ İNDİRİM

“Sektöre tanınacak sigorta prim indirimi için Hazine bütçesine ödenek konulacak. Diyelim ki, İstanbul’da büyük bir konfeksiyoncu geri kalmış bir ile taşındı. Hazine bunu yeni yatırım gibi addedip teşvik belgesi verecek ve prim indirimlerini bütçeden karşılayacak. Gelir ve kurumlar vergisinde ise ödeneğe gerek yok. Bu vergiler kaynaktan, tahakkuktan terkin edildiği için bütçede kaynak giriş ya da çıkışı olmayacak. Taşınan işletmeler yüzde 20 Kurumlar Vergisi’ni örneğin yüzde 5 veya yüzde 2 gibi bir oranda ödeyecek. Gelir Vergisi mükellefi olanlar yüzde 15- 35’lik vergi tarifesini örneğin yüzde 50 daha ucuz ödeyecek.”

Aktan, gelir ve kurumlar vergisinde sağlayacakları indirimlerin bölge gruplarına göre farklı dozajlarda uygulanacağını söyledi. Aktan, taşınma teşviklerinin de nakliye giderlerinin bir kısmını karşılayacak şekilde belirleneceğini ifade etti.

Bugün