BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Güney Sudan’daki haşereleri ezeceğim

Sudan ile geçen yıl bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan arasında patlak veren sınır çatışmaları, iki ülkeyi topyekûn savaşa sürüklüyor.

Abone ol

Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir, Güney Sudanlı yöneticileri “ezilmesi gereken haşereler” olarak niteledi.

ULUSLARARASI Ceza Mahkemesi’nin Darfur bölgesindeki katliamlar yüzünden “savaş suçlusu” ilan ettiği Sudan lideri Ömer El Beşir bu kez bağımsızlığına rıza gösterdiği çiçeği burnunda devlet Güney Sudan’ı petrol yüzünden işgale niyetli. El Beşir’in, “Ya biz Güney Sudan’ın başketi Juba’ya gidip her şeyi alırız, ya da onlar Hartum’a gelip her şeyi alır” sözleri savaş kaygılarını arttırdı.

Asıl mesele petrol

Başkent Hartum’da partisinin, askerlere destek amacıyla düzenlediği mitingde konuşan El Beşir, “SPLM (Güney Sudan’ı 2011 Temmuz’dan bu yana yöneten eski gerilla örgütü Sudan Halk Kurtuluş Hareketi) ezilmesi gereken bir haşere. Bunlar hem bizim hem de Güney Sudan halkı için bir hastalığa dönüştü. Ana hedefimiz ilk ve son kez bu haşerelerden kurtulmak. Allah’ın izniyle” sözlerini kullandı.

Beşir’in “Haşere” kelimesi aslında SPLM’nin Arapça adı ile yapılan bir kelime oyunundan kaynaklanıyor. Beşir’in açıklamaları, geçen hafta Güney Sudan’ın, sınır bölgesindeki Hiclic petrol sahalarını işgal etmesiyle başlayan çatışmaların, iki ülkeyi yeni bir savaşa sürüklediğinin göstergesi olarak yorumlanıyor. Taraflar 20 yıl süren iç savaşın ardından 2005 yılında barış anlaşması imzalamış, Güney Sudan geçen yıl bağımsızlığını ilan etmişti.

İki Sudan’a ne oluyor?

Güney, petrol boru hattı parasını ödemiyor.
Sınır hâlâ belirsiz. 
Her iki taraf da Abyei’yi (boru hattının olduğu sınır kenti) istiyor.
Her ikisi de birbirlerini gerillalara destek vermekle suçluyor.