BIST 10.159
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.477,98
HABER /  GÜNCEL

Güney Sudan'da kadın ve çocuklar katlediliyor

Sınır Tanımayan Doktorlar raporunda, Güney Sudan'daki yüzlerce çocuk ve kadının kabileler arasındaki "sığır kaçırma" çatışmalarının ortasında kaldığı uyarısı yapılıyor.

Abone ol

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) dünyanın en yeni ülkesi olan Güney Sudan'da çocuk ve kadınların kabileler arasındaki çatışmalarda vahşice saldırılara maruz kaldığı uyarısı yapıyor.

Cenevre merkezli yardım kuruluşu, ülkenin en yoksul eyaleti olan Jonglei'de yaygın olan büyükbaş hayvan kaçırma olayları sırasında, çocukların kaçırıldığını ve öldürüldüğünü belirtiyor.

MSF raporunda, kabileler arasındaki çatışmalar sırasında tıbbi yardım altyapısının zarar gördüğü de belirtiliyor.

Kurak mevsimde çatışmaların ve katliamların artacağı uyarısında bulunan MSF'ye göre, acil durum ilan edilmesi gerekiyor.

Etiyopya, Kenya, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde olduğu gibi, Güney Sudan'ın Jonglei eyaletinde de büyükbaş hayvan sürülerinin kaçırılması, geçmişi yüzyıllara dayanan bir hırsızlık yöntemi.

Şiddetli ve kanlı çatışmalara yol açan kaçırma olayları sırasında, çocuk ve kadınların da hedef olduğuna dikkat çekiliyor.

Jonglei'deki bir kadın MSF'ye, Mart ayındaki bir saldırıda çocukların ateşe atıldığını, kaçabilenlerin ise vurularak öldürüldüğünü anlattı.

2009'dan beri artan çatışmaların, kurak mevsimin başlamasıyla birlikte iyice şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

MSF yetkilisi Chris Lockyear BBC'ye yaptığı açıklamada, hazırladıkları raporun kliniklerde gördüklerine ve hastaların anlattıklarına dayandığını dile getirdi.

Lockyear, "2011'de binden fazla şiddet kaynaklı yaralanma vakaları gördük. Dikkat çekmeye çalıştığımız böyle uç noktadaki bir vahşet" diye konuştu.

Zaten yok denecek kadar az olan tıbbi yardım altyapısının tamamen çökme noktasında olduğu belirtiliyor.

Rapora göre, kaçırıldıktan sonra kurtarılan çocuklar, aileleriyle buluşturulana kadar eyalet başkenti Bor'daki bir merkezde tutuluyor. Ancak çok küçük oldukları ve dehşete kapıldıkları için yaşadıklarını anlatmıyorlar.