BIST 10.046
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.408,56
HABER /  DÜNYA

Güney Afrika yasta

Güney Afrika’da, ülkenin ilk siyah lideri Nelson Mandela’nın ölümü nedeniyle bayraklar yarıya indirildi. <br/>Ölüm haberinin duyulmasından s...

Abone ol

Güney Afrika’da, ülkenin ilk siyah lideri Nelson Mandela’nın ölümü nedeniyle bayraklar yarıya indirildi.
Ölüm haberinin duyulmasından sonra Johannesburg ve Soweto’da ellerinde Güney Afrika bayrakları bulunan büyük kalabalıklar toplandı. Mandela’nın Soweto’daki eski evinin önünde toplanan kalabalık sabaha kadar dans edip, şarkı söyledi. Nelson Mandela için Johannesburg’un eteklerindeki 95 bin kişi kapasiteli Ulusal Stadyum’da bir anma etkinliği düzenlenecek. Mandela’nın naaşı daha sonra başkent Pretoria’da 3 gün süreyle katafalka konacak. Nelson Mandela, köyü Kunu’da toprağa verilecek.
Mandela’nın ölüm haberini televizyonda duyuran Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma, "Ulusumuz en büyük evladını yitirdi" dedi.

MANDELA KİMDİR ?
Nelson Mandela, 1990’lı yıllarda Güney Afrika’nın ırkçılığa dayalı apartheid yönetiminden normalleşmeye geçiş sürecine öncülük etmişti. Nobel Barış Ödüllü Nelson Mandela, dünyanın en çok saygı duyulan devlet adamlarından biriydi. 2004 yılında cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılmasından sonra kamuoyu önünde çok yer almamıştı.
Mandela 1993 yılında Nobel Barış Ödülü almış ve 1994’te Güney Afrika’nın ilk siyah cumhurbaşkanı seçilmişti. Mandela 5 yıl cumhurbaşkanı olarak görev yapmasının ardından koltuğundan ayrılmıştı.
(İHA)