BIST 8.864
DOLAR 34,30
EURO 37,37
ALTIN 3.028,65

Güneş tutulmasının tarihteki izleri

Güneş tutulmasının  tarihteki izleri

Selçuk üniversitesi edebiyat fakültesi tarih bölümü öğretim üyesi eski çağ tarihçisi prof. dr. hasan bahar, güneş tutulması sırasında, eski çağlarda olduğu gibi anadolu'da davul ve teneke çalıp kötü ruhlar ve uğursuzlukları ürküterek uzaklaştırma ritüelinin halen sürdürüldüğünü...

Güneş tutulmasının  tarihteki izleri

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Eski Çağ Tarihçisi Prof. Dr. Hasan Bahar, güneş tutulması sırasında, eski çağlarda olduğu gibi Anadolu'da davul ve teneke çalıp kötü ruhlar ve uğursuzlukları ürküterek uzaklaştırma ritüelinin halen sürdürüldüğünü bildirdi..

Güneş tutulmasının  tarihteki izleri

Prof. Dr. Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'in ilk güneş tutulmasının yarın yaşanacağını, bu olayın Türkiye'den de gözlemlenebileceğini yerel saat ile 08.40'da gözlemlenebileceğini söyledi.

Güneş tutulmasının  tarihteki izleri

Sümer medeniyetinde güneşin, adaletin ve doğruluğun sembolü olarak kabul edildiğini, ''Utu'' olarak isimlendirilen güneş tanrısının ise ''kötülükleri aydınlığa kavuşturan'' özelliğe sahip olduğuna inanıldığını aktaran Prof. Dr. Bahar, eski Mısır medeniyetinde de güneşin tanrılardan biri olarak kabul edildiğini ve ''Ra'' adı verildiğini anlattı.

Güneş tutulmasının  tarihteki izleri

Firavunlardan İknaton'un (IV. Amonofis), milattan önce 14. yüzyılda kendisinden önceki çok tanrılı din anlayışını tümüyle yasaklayıp, güneşi tek tanrı ilan ederek ''Aton'' dinini kurduğunu ifade eden Prof. Dr. Hasan Bahar, belli bir süre sonra eski çok tanrılı din anlayışını savunan rahiplerce yok edilen ''Aton'' dininin halen yaşamaya devam ettiğini savunarak, bu dinin de günümüzdeki çok tanrılı dinlerin habercisi olarak sayıldığını belirtti.