BIST 10.159
DOLAR 32,29
EURO 35,01
ALTIN 2.453,63
HABER /  DÜNYA

Gündem ihtilaflı toprak meselesi

G-20 liderler zirvesi için St Petersburg’a gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe, zirve toplantıları öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Put...

Abone ol

G-20 liderler zirvesi için St Petersburg’a gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe, zirve toplantıları öncesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geldi.
Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuri Uşakov, görüşmede ihtilaflı toprak meselenin gündeme geleceğini belirtti. Uşakov, bugünkü görüşmede ayrıca, ticaret ve ekonomi alanlarındaki işbirliğinin genişletilmesine yönelik konuların da gündemin ilk sıralarda yer aldığını belirtti.
İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Kuril adaları üzerindeki hakimiyet tartışması iki ülke arasında çözümlenmemiş bir mesele olarak varlığını sürdürüyor. Sovyetler Birliği savaşın son günlerinde Güney Kuril’deki Iturup, Kunashir, Shikotan ve Habomai adalarını topraklarına kattığını ilan etmiş ancak Japonya, Sovyetlerin bu "ilanını" kabul etmemişti. Son olarak geçtiğimiz yıl Başbakan Dimitri Medvedev’in Kuril adalarını ziyareti iki ülke arasında diplomatik gerilime neden olmuştu.
Bugünkü görüşmede konunun müzakere edilerek bir uzlaşıya varılması yönünde ilerleme sağlanması bekleniyor.
Geçtiğimiz Nisan ayında çok sayıda iş adamı ile birlikte Moskova’yı ziyaret ederek, Putin’le görüşen Abe, son 10 yıl içinde Rusya’yı ziyaret eden ilk Japonya başbakanı olmuştu.
Moskova, toprak ihtilafının çözümüne yönelik görüşmeler çerçevesinde dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde düzenlenen ilk tur görüşmelere ev sahipliği yapmıştı.
(İHA)