BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Güler: Lice provokatörlerin işi

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilave bir karakol yapımı içerisinde olmadıklarını belirterek, "Doğu ve Güneydo...

Abone ol

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilave bir karakol yapımı içerisinde olmadıklarını belirterek, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toplam 68 karakol kapanmıştır. Diyarbakır’da kapatılan karakol sayısı 9’dur. Mardin’de kapatılan karakol sayısı 9’dur. Türkiye genelinde ise 298 karakol kapatılmıştır. Kayacık’ta da yapılmak istenen budur. Yeni karakol değil yakınına fiziki güvenliği olan bir karakol yapılmaktadır" dedi.
Çözüm sürecinin zorlu bir süreç olduğunu ve herkesin bu zorlu yürüyüşte aynı derecede sorumluluk içinde hareket etmesinin ve hassasiyet göstermesinin her fırsatta dile getirdiğini ifade eden Bakan Güler, çözüm sürecini provoke edici yaklaşımların her zaman olduğunu dile getirdi. İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Bu son olaylar da bizi doğruladı. Elbette Lice ilçesi Kayacık köyünde yapımı devam eden Karakol inşaatını bahane ederek, sağduyulu vatandaşlarımızı provokasyona alet etmek isteyenler bu olayın maalesef tetikleyicisi oldular. Çözüm süreci ile birlikte bu bölgemizde daha da artan barış ve huzur ortamı birilerini rahatsız ediyor. Bunların başında maalesef terörü kendileri için yaşam ve geçim alanı haline getirmiş olanlarla maalesef bu bölgede uyuşturucu ve kaçakçılık faaliyetleri kendileri açısından sürdürülebilir bir kaynak haline dönüştürmek isteyenlerin çözüm sürecinde büyük bir rahatsızlıkları vardır. Huzurun devamlı bir şekilde olması çalışmaları terör baronlarıyla uyuşturucu baronlarını bu barış süreci rahatsız etmiştir. Karakol inşaatını durdurma gerekçesiyle halkı bir gün öncesinde provoke ederek yakın bir köyde toplayarak Kayacık köyüne götürerek ki oraya gelen çoğu yakın köylerden geldiklerini tespit ettik. Onları maalesef güvenlik güçleriyle çatışma içine sokacak bir mizansel yaratılmıştır. Bu kişilerin çözüm sürecine yaklaşımları ne olduğunu da biliyoruz. Çözüm sürecine karşı olduklarını kendilerinin bu konudaki menfaatlerine dokunduğunu da biliyoruz. Maalesef olay sırasında güvenlik güçlerine bombalarla, molotof kokteylleriyle saldırılmıştır. Ve silahlı tacizde bulunulmuştur. Ele geçirilen malzemeler bunu teyit etmektedir" diye konuştu.
Devlet ihtiyaç duyduğu yerde ihtiyaç duyduğu bütün kamu yatırımlarını yaptığını anlatan Bakan Güler, "Yeni karakol inşası iddiası Mardin, Diyarbakır için hem de bölge için gerçeği yansıtmamaktadır. Halkımız bu durumlarda sağduyulu ve sabırlı olmalarıdır. Tuzaklara ve provokasyonlara, asılsız iddiaların peşine düşmemelidir. Çözüm süreci bölgemizin ve tüm ülkemizin yararınadır. Bu süreci kendi dar ajandalarının uygulandığı bir süreç zan edenlerin bu görüşlerini tekrar gözden geçirmelerinde büyük yarar vardır. Çözüm sürecini alternatif devlet kurma çabalarının sürdürüleceği bir süreç olmadığını belirtmek istiyorum. Hukuk devletinde meşru güvenlik güçleri vardır. Hiç kimse bu güçlerin yerine geçerek inisiyatif alamaz" şeklinde konuştu.

"CİZRE’DE 23 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"
Cizre’de daha önce yapılmak istenen olayların bundan ibaret olduğuna dikkat çeken Bakan Güler, "Bunun gereği yapılmıştır. 23 kişi gözaltına alınmıştır. Bu konudaki operasyonlar devam etmektedir. Cizre’nin kenar mahallerinde 3-4 dakikaya sığdırılan bir mizansel televizyonlara geçtirilerek devamlılık arz eden bir durummuş gibi ülkeye yansıtılmak istenmiştir. Böyle bir harekete kimsenin kabul etmesi mümkün değildir. Hukuk devletinde kimse böyle bir çalışmaya müsaade etmez. Kimse bu konuda da bir müsamaha beklemesin. Biz bunun kanuni görevlerini yerine getireceğiz" ifadelerini kullandı.

"2013 YILI YATIRIM PROGRAMINDA 156 KARAKOL YER ALMAKTADIR"
Çözüm sürecinin her şeyi ile meşru ve doğru bir adım olduğunu dile getiren İçişleri Bakanı Muammer Güler, son günlerde karakollarla ilgili yapılan açıklamalarla ilgili de konuştu. Bakan Güler, "Bu adımı başka yönlere çekmeye çalışanların halk tarafından ne yaptığını çok iyi bilinmektedir. Jandarma Genel Komutanlığı’nın 2013 yılı yatırım programında 156 karakol yer almaktadır. Bunun 28’i 2013 yılında bitirilecektir. Bu 156 Karakolun 119’u Güneydoğu Anadolu Bölgesindedir. Bunlarında 65’nin inşaatı devam etmektedir. 54’nün de ihalesi henüz daha yapılmamıştır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde inşaatı devam eden 65 karakol var. 54 ihale edecek karakol vardır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde değil yeni bir karakol ilavesi tek bir karakol ilavesi söz konusu değildir. Yapılan bütün karakolların mevcut karakolların iyileştirilmesi, fiziki güvenliklerinin sağlanmasına ilişkindir. Yeni bir karakol yapılması söz konusu değildir. Tam tersi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da toplam 68 karakol kapanmıştır. Diyarbakır’da kapatılan karakol sayısı 9’dur. Mardin’de kapatılan karakol sayısı 9’dur. Yapılan inşaatları yeni bir inşaat gibi gösterme maalesef bir çarpıtmadan ibarettir. Biz bu sene 2 Mayıs tarihli bakanlık onayımla Türkiye genelinde 298 karakolu kapattık. Amaç karakoldaki çekirdek personelinden den istifade etmek üzere devriye ve mobil hizmetlerini daha süratli hale getirerek alan hakimiyetini sağlamaya yönelik ve vatandaşın hemen istediğinde araçla olaya müdahale edebilecek yapıyı ön görüyoruz. Bu nedenle de kırsal alanda güvenlik hizmetlerini daha mobil ve daha hareket hale getirecek bir yapı içerisindeyiz. Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Kayacık köyünde de yapılan budur" dedi.

"LİCE OLAYINDA MÜFETTİŞ GÖNDERDİK"
Lice ilçesinde mevcut karakol yerine yakınında yenisi yapıldığını belirten Bakan Güler, "Orada da bir provokasyon yapılmıştır. Olaylar sonrası 2 Mülkiye Müfettişi ile 2 Jandarma Genel Komutanlığı’ndan müfettiş gönderdik. Çalışmaları devam ediyor. Bu arada adli soruşturmada bütün yönüyle devam ediyor. Gerçekler ortaya çıkacaktır. Hiç kimse olayın üstünü kapatmayacaktır. Ancak bazı gerçeklerinde izlenerek samimi protestoymuş görüntüsüyle bazı gerçeklerinde üzerini kapatmayı da kimse yeltenmezsin. Bizde bu konuda şeffaf bir anlayışla bu soruşturma sonucunda kanunen yapılması gereken neyse gerçekleştireceğiz. Olay yeri incelemelerinin yaptığı tespitlerde El yapımı patlayıcılar, Uzaktan ve yakından atılan silahlara ait fişekler, mermiler ele geçirilmiştir. Orada maalesef hem olay öncesi tespitlerimiz hem de olay sonrası ifadelerden de bir provokasyon olduğu anlaşılmıştır" diye konuştu.

DİYARBAKIR BÖLGESİNDE NARKO TERÖR OLAYI
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Diyarbakır ve Lice bölgesi ağırlık olmak üzere Kocaköy, Hani Çüngüş ve Silvan kırsalında yürütülen 6 ayrı operasyonda 2012-2013 yılları arasında 9 milyon 540 bin kök dişi Hint kenevir bitkisinin imha edildiğini açıkladı. Bakan Güler, "Burada yapılan operasyonlarda 29 ton 87 kilogram esrar maddesi ile birlikte 43 kişi yakalanmıştır. Bu çok önemli bir rakamdır. Bu vesileyle ele geçirilen kök Hint kenevirleri imha edilmeseydi. Yaklaşık 477 bin ton esrar maddesinin üretileceği hesaplanmaktaydı. Bunun piyasa değer 1 milyar liraydı. Olayın gerçek boyutları bu rakam görüldüğünde ortaya çıkacaktır. Burada terör örgütü ile bu uyuşturucu kaçakçılığının bağlantısında bir kez dana ifade ediyorum. Narko terör dediğimiz bir olayı da tarif ettiğini yakından biliyoruz. Türkiye de son 3 yılda ülke genelinde önemli çalışmalar yürütüldü. Çok büyük çapta yakalanmalarda gerçekleştirildi. Bu en son 2013 itibari ile Türkiye çapında yapılan yakalanmanın 76.02 ton olduğunu söyleyebiliriz. Bu provokasyonlarının bir kısmı bu uyuşturucu operasyonlarının önlemeye yöneliktir" şeklinde konuştu.

"SURİYE, IRAK VE İRAN SINIRINDA 38 KARAKOL İNŞAATI DEVAM EDİYOR"
Sınır bölgesinde yeni karakolların yapıldığına dair yanlış bilgilerin olduğunu dile getiren Bakan Güler, "Türkiye’nin Hatay’dan başlayıp Artvin’e kadar devam eden sınır bölgesi var. Suriye Irak ve İran bölgesinde TSK sorumluluğu bölgesinde sınır fiziki güvenlik sistemi geliştirilmesi son yıllarda günlerde uyuşturucu ve kaçak insan girişi önleme adına yapılan çalışmalar var. Milli Savunma Bakanlığı 2012-2013 yılı itibari ile Suriye, Irak ve İran sınırında 38 karakol inşaatı devam ediyor. 15 karakol inşaat aşamasında 14 karakolun ihalesi devam ediyor. Bunlar hiç birisi ilave karakol değil. Çözüm sürecini sürdürürken bu süreci provoke etmeye yönelik çok değişik olaylar oldu. 2013 yılı içinde 17 olayda 26 şahıs kaçırıldı. Bunlardan 11 kişi kayıp. Bunların arasında bir uzman çavuşu vardır. 2013 yılında 12 terör olayında 25 araç yakıldı. Geçen yıla göre bu olaylarda bir azalma vardır. 2012 yılında 92 terör olayında 173 araç yakıldı. Bunların 86’sı iş aracıdır. Herkesi sağduyuya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.