BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53

Gül döşemediler yollarına...

Gül döşemediler yollarına…

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, kendi görev süresini de belirleyen yasa için “herhalde muhalefet anayasa mahkemesine götürür” sözünü duyduğumda bu işte bir iş vardım dedim kendi kendime.

Gül muhalefete yol gösterir gibiydi.

Sanki kendisinin yapamayacağı bir şeyi muhalefet marifeti ile hayata geçirmek ister gibi.

Cumhurbaşkanının görev süresi ile ilgili sorunu çözmeye Türkiye Büyük Millet Meclisi talip oldu malumunuz. Bir yasa çıkardı, çıkardığı yasada hem Gül’ün görev süresini yedi yıl olarak belirledi hem de Gül’ün Demirel ve Sezer gibi bir daha Cumhurbaşkanlığına aday olamayacağını tescilledi.

Şimdi kendisini doğrudan ilgilendiren, görev süresini belirleyen ve beklide daha önemlisi bir daha aday olamayacağını hükme bağlayan yasa önüne gelecek Abdullah Gül’ün.

Gül yasayı onaylayacağını ama düzenlemeden memnun olmadığını, “muhalefete  yol göstererek” ortaya koymuş oldu…

Zaten kendisi için tek çıkış yolu, düzenlemenin Anayasa Mahkemesine gitmesi.

Mahkeme yasayı anayasaya aykırı bulmazsa ne ala… Süreç yasada belirlendiği gibi gidecek. Bu durumda muhalefetin “Gül’ün süresi beş yıl, sonrası meşru değil” tezi çürüyecek.

Eğer iptal kararı verirse, işte o zaman çarşı karışacak.

Bu kararın sonuçları çok bilinmeyenli denklem gibi. Gül’ün görevinin beş yılda bitmesi sonucunu da getirebilir Anayasa Mahkemesi’nin alacağı karar, yedi yıldan sonra Abdullah Gül’ün yeniden aday olmasının yolunu da açabilir.

İptal kararıyla süre tartışmalarının en yoğun yapıldığı dönemde sorumluluktan kaçan, Yüksek Seçim Kurulu’nun devreye girmesi de kaçınılmaz olacak.

Cumhurbaşkanı aslında kendisi de yasayı Anayasa Mahkemesi’ne götürebilir ancak belli ki, doğrudan kendisini ilgilendiren bir konuda, tartışmada taraf olmak, süreye itiraz ettiği biçiminde algılanmak istemiyor. Tabii bir de Ak Parti ile ipleri germeyi tercih etmiyor.

Sonuçta yasa yürürlüğe girerse, Gül 2014’de Köşk’ten inecek. Muhtemelen koltuğu Tayyip Erdoğan’a devredecek. Yeniden siyaset yapmak isterse, bugün o yasayı çıkartan ekip ile birlikte çalışacak.

Siyaset uzak görüşlülük istiyor.

Her detayın hesaplanmasını gerektiriyor.

Abdullah Gül için de bütün o detayların hesap edildiği önemli, kritik bir dönemden geçiliyor.