BIST 10.277
DOLAR 32,31
EURO 34,74
ALTIN 2.389,02
HABER /  GÜNCEL

Gül bayram törenlerine katıldı

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri kapsamında Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Anıt mezarında tören düzenlendi. <br/>...

Abone ol

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı etkinlikleri kapsamında Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın Anıt mezarında tören düzenlendi.
Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türkiye Büyük Millet Meclisi İdare Amiri Ömer Faruk Öz, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Türkiye Hükümetini Temsilen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, K.T. Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Türk Silahlı Kuvvetleri adında Oramiral Bülent Bostanoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28. Tümen Komutanı Tümgeneral Tayyar Süngü, 39. Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Ana Muhalefet Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı, bazı bakanlar, Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş ve çocukları katıldı.
Tören saygı marşı eşliğinde saygı duruşu ile başladı. İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından anıta protokol sırasına göre çelenk konuldu. Tören Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Cumhurbaşkanı Gül’ün Anıt Özel Defteri’ni imzalamasıyla sonra erdi.

DERVİŞ EROĞLU
Cumhurbaşkanı Eroğlu anıt özel defterinde şu düşüncelere yer verdi:
“Kıbrıs Türkü’nün özgürlük ve eşitlik mücadelesinin timsali, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucusu, Kıbrıs davasının yılmaz savunucusu ve milletimizin yetiştirdiği gerçek kahraman Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş, Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 40’ıncı yıldönümünde huzurundayız. Bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi olan milli davamızı büyük özveri ve dirayetle savunarak Kıbrıs Türk Halkı’nın anavatanıyla kucaklaşıp, bağımsızlık ve özgürlüğüne kavuşmasına önder oldunuz. Bu efsanevi mücadelenizi Kıbrıs Türk halkı her zaman hatırlayacak ve sonsuza dek minnetle anmaya devam edecektir. Bağımsızlığımızın ve özgürlüğümüzün temelinin atıldığı bu anlamlı günün yıldönümünde sizi ve daha arkadaşlarınızı minnet ve şükranla anıyor manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

ABDULLAH GÜL
Türkiye Cumhurbaşkanı Gül de şu ifadelere yer verdi:
“Kıbrıs Türk Halkını özgürlük ve huzur ortamına kavuşturan, Barış Harekatı’nın 40’ıncı yıldönümünü coşku ile kutluyoruz. Tüm hayatınızı varoluş mücadelesine adadığınız kahraman Kıbrıs Türk Halkı, dirayetli liderliğinizde gerçekleştirdiği onurlu mücadelesinin en anlamlı eseri olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde, anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle, geleceğe güvenle bakmakta ve kararlı bir şekilde aydınlık yarınlara yürümektedir. Yaktığınız özgürlük meşalesi Kıbrıs Türk halkının yolunu aydınlatmaya devam edecektir. Bu anlamlı günde aziz hatıranızı bir kez daha şükran ve saygıyla anıyoruz. Ruhunuz şad olsun.”

BOĞAZ ŞEHİTLİĞİNDE TÖREN
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde Boğaz Şehitliği’nde tören düzenlendi.
Protokol sırasına göre anıta çelenklerin sunulmasıyla saat 18.00’de başlayan törende, saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören, Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasıyla son buldu.
Boğaz Şehitliği’ndeki törene; Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, Yüksek Mahkeme Başkanı adına Şafak Öneri ve Ana Muhalefet Partisi Başkanı Hüseyin Özgürgün, siyasi parti genel başkanları, üniversite rektörleri, dernek, kurum ve kuruluşlar katıldı.

DERVİŞ EROĞLU
Cumhurbaşkanı Eroğlu törende anıt özel defterine şunları kaydetti:
“Aziz Şehitlerimiz, Kıbrıs Türkü’nün onurlu var olma mücadelesinde, özgür yaşamak ve sizden sonraki nesillere özgür bir vatan bırakmak için canlarınızı feda ederek şehadet mertebesine ulaştınız. Asil Türk milletinin Kıbrıs’taki temsilcileri olarak, Türkiye’den gelen ırkdaşlarımızla beraber tüm dünyaya Türk’ün en büyük hasletini, bağımsız yamak uğruna gerekirse canını vermekten çekinmeyeceğini gösterdiniz. Sizin uğrunda can verdiğiniz bu topaklar, akıttığınız kanla vatan olmuştur. Bugün Anavatan Türkiye’nin sonsuz desteğiyle özgürce yaşadığımız vatanımızdan, sizler de Mücahit ve Mehmetçikler olarak, vatan topraklarında huzur içinde yatıyorsunuz. Bugünlere ulaşmamızı sağlayan siz aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, manevi huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz”

ABDULLAH GÜL
Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de anıt özel defterine şunları yazdı:
“Aziz Şehitlerimiz, büyük Türk ulusunun ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıs Türkü’nün varlık, bağımsızlık ve özgürlük mücadelesi uğruna 20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nda canlarınızı düşünmeden feda ederek mukaddes şehadet mertebesine eriştiniz. Özgürlüğüne kavuşan bu topraklarda 40 yıl sonra bugün çağdaş, demokratik ve geleceğe güvenle bakan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yükseltmektedir. Eşsiz kahramanlıklarınız, şanlı tarihimizdeki müstesna yerini her zaman muhafaza edecek, yeni nesiller, sizleri daima minnet ve şükranla hatırlayacaktır. Bu vesileyle, sizleri ve büyük Türk milletinin bekası için tarih boyunca canlarını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha minnet ve rahmetle anıyor aziz hatıralarınızın önünde saygı ile eğiliyoruz. Ruhlarınız şad olsun”

EROĞLU İLE İFTAR YAPTI
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile akşam yemeğinde bir araya geldi.
Cumhurbaşkanlığı’nda gerçekleşen ve Cumhurbaşkanı Eroğlu ile Türkiye Cumhurbaşkanı Gül’ün baş başa yediği yemekten basına görüntü alma imkanı sağlandı.
(İHA)