BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

G.Sudan'da 'korku ve çaresizlik hüküm sürüyor'

İsyancıların eline geçen Güney Sudan kenti Bor'da yargısız infazlar yapıldığı, binlerce kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor. BM ve Afrika Birliği, farklı etknik kökenden siyasi liderlere uzlaşma baskısı yapıyor.

Abone ol

Bağımsızlığını 2 yıl önce kazanan Güney Sudan'daki iç çatışmaların şiddetlenmesinin ardından ülkede "korku ve çaresizliğin" hüküm sürdüğü belirtiliyor,

Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım yetkilisi Toby Lanzer, isyancıların eline geçen Bor kentinde yargısız infazlar gerçekleştirildiğini söyledi.

Güney Sudan'daki BM misyonu, karşı kutuplardaki siyasi liderlerden ateşkes ilan edip görüşmelere başlamalarını istedi.

Devlet Başkanı Salva Kiir'e bağlı askerlerle Kiir'in eski yardımcısını destekleyenler arasındaki çatışmalar geçen hafta başlamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise Bor kentindeki vatandaşlarını tahliye ettiğini duyurdu.

Bir hava aracının isabet alması üzerine Cumartesi günü 4 ABD'li personel yaralanmıştı.

Olay üzerine ABD Başkanı Barack Obama, Kongre liderlerine bir mektup yollayarak: "Güney Sudan'daki durumu izlerken, ABD vatandaşlarını, personelini ve elçiliğimiz dahil olmak üzere, mülkünü korumak için gerekenlerin yapılması için harekete geçebilirim." dedi.

Petrol bölgesi isyancıların elinde mi?

Bu arada, Güney Sudan Ordu Sözcüsü Pilip Aguer, petrol zengini Unity eyaletinin başkenti Bentiu'nun isyancıların eline geçtiğini doğruladı.

Devlet Başkanı Salva Kiir ise eski yardımcısı Riek Machar'ı "askeri darbeye" yeltenmekle suçladı.

Jonglei eyaletinin başkenti Bor'da birkaç gün geçiren BM görevlisi Lanzer, evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısının her geçen gün arttığını aktarıyor.

Lanzer durumu şöyle tarif ediyor: "Birkaç gün içinde olaylardan doğrudan etkilenen on binlerce değil, yüz binlerce kişiden bahsetmeye başlayacağımızdan endişeliyim. 'Hayatta kalmamı sağlar mısınız?' diye soran insanları görmek gerçekten dokunaklı."

Lanzer ayrıca, çatışan askerlerin yanı sıra, kontrolsüz gençlik gruplarının şiddetinin ayrı bir sorun olduğunu belirtiyor.

Hükümet güçlerinin isyancılardan geri almaya çalıştığı Bor kentinde son günlerde şiddetli çatışmalar meydana geliyor.

Aynı eyaletteki Akobo kentinde geçen Perşembe günü BM binasına düzenlenen bir saldırıda 11 sivil ile 2 Hindistanlı barış gücü görevlisi hayatını yitirmişti.

Çatışmalar sırasında yüzlerce sivilin hayatını kaybettiği .

BM'den liderlere çağrı

Güney Sudan'ın başkenti Juba'daki BM sözcüsü Joseph Contreras BBC'ye yaptığı açıklamada, Güney Sudanlı siyasi liderlere "şiddetten uzak durmaları, Afrika Birliği'nin ateşkes çağrısına uymaları ve barışçıl müzakerelere başlamaları" çağrısında bulundu.

Contreras, BM olarak ülkede "kalıcı" olduklarını sözlerine ekledi.

İsyancıların lideri Machar, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülke ekonomisinin can damarı olan petrol havzalarının bulunduğu Unity eyaletini kontrol altına aldıklarını öne sürdü.

Bu iddia bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanabilmiş değil.

Başkent Juba'da yaşayan Mogga Lado BBC'ye yaptığı açıklamada, marketten alışveriş yaptığı sırada askeri üniformalı kişilerin sivil giyimli iki kişiyi vurarak öldürdüğünü belirterek, "Ordudan mı, isyancılardan mı olduklarını bilmiyorum, beklemedim orada" diye konuştu.

Dink etnik grubundan olan Devlet Başkanı Kiir, Afrikalı arabulucularla görüşmesinin ardından müzakerelere hazır olduğunu söyledi.

Nuer toplumundan gelen Machar ise öncelikle tutuklanan politikacıların serbest bırakılarak Etiyopya gibi tarafsız bir ülkeye gönderilmesini şart koşuyor.