BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.439,91
HABER /  GÜNCEL

Göçmenler Budapeşte'den trenle Almanya'ya gidiyor

Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki göçmenler trenlerle Almanya'ya gitmeye başladı. Diğer yandan Macaristan da kaçak yollarla girişi engellemek için polise olağanüstü yetkiler verdi.

Abone ol

Budapeşte'de hafta sonunda göçmenlerin tren istasyonlarında tutuldukları transit alanlarda meydana gelen gösterilerin ardından Pazartesi günü göçmenlerin Almanya'ya hareket eden trenlere binmelerine izin verilmeye başlandı.

HVG gazetesinde yayınlanan bir habere göre, Almanya Budapeşte'de bulunan ve zor koşullarda tutulan Suriyeli göçmenler için özel tren seferleri hazırlıyor.

Reuters haber ajansı, yüzlerce göçmenin Budapeşte tren istasyonundan Münih'e giden trenlere bindiğini ve Avusturya polisi ile Macar polisinin trende göçmenlerin belgelerini kontrol ettiklerini bildirdi.

Öte yandan Macar hükümeti hazırladığı ve bu hafta içinde parlamentoda onaylanacak olan yeni yasa tasarısıyla mültecilerin ülkeye girişini pratikte tamamen yasaklamaya hazırlanıyor.

Yeni yasa tasarısına göre ülkeye kaçak yollardan girmek bundan böyle 1-3 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılacak bir suç fiili olarak kabul edilecek. Kaçak girişe yardım edenler de, bunu para karşılığı yapmamış olsalar bile aynı cezaya çarptırılacak.

Yine yasaya göre Sırbistan Macaristan sınırına inşa edilen duvara maddi zarar vermek, mesela dikenli tel örgüleri kesmek de hapis cezasıyla cezalandırılabilecek.

Polise olağanüstü yetki

Ülkeye kaçak yollardan değil de normal sınır girişinden girmek isteyen göçmenler ise, sadece sınır bölgesinde hazırlanan kamplarda tutulacak. Ülkede başka bölgelere gitmesine izin verilmeyecek.

Yeni yasa göçmenler bahane gösterilerek polise de olağanüstü yetkiler veriyor.

Bundan böyle Macar güvenlik güçleri, göçmenlerin saklandığından şüphelendikleri konutlara ya da mekanlara mahkeme kararı ya da özel bir izin olmadan da girebilecek, arama yapabilecek, eşyalara el koyabilecek.

Göçmenlerle ilgili alınacak tavır konusu Avrupa Birliği içinde yeni fay hatları yaratmaya da devam ediyor.

Bugün Budapeşte'den yapılan bir açıklamaya göre, Vişegrad ülkeleri, bu hafta içinde gündem konusu "mültecilere karşı ortak tavır" olan bir zirve düzenleyecekler. Bu zirveden "mültecilere hayır" kararının çıkmasına da kesin gözüyle bakılıyor.

Polonya Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya daha önce de ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda bu bölgede göçmen görmek istemediklerini beyan etmişlerdi.

Vişegrad ülkelerinin mülteciler konusundaki "sıfır tolerans" tavrı ve bu sorunu AB içinde uyumlu bir şekilde çözmeye yönelik Barı Avrupa ülkelerinin tavrı arasındaki çelişkinin önümüzdeki Avrupa Birliği'nin en önemli sorunlarından biri olacağına kesin gözle bakılıyor.