BIST 10.296
DOLAR 32,27
EURO 34,79
ALTIN 2.406,10
HABER /  DÜNYA

Gezi Parkı olaylarının nedeni...

Carnegie Üniversitesi’nin Ortadoğu Programı’nda misafir araştırmacı olan Henri Barkey, Gezi Parkı olaylarının sebebinin ülkedeki muhalefetin...

Abone ol

Carnegie Üniversitesi’nin Ortadoğu Programı’nda misafir araştırmacı olan Henri Barkey, Gezi Parkı olaylarının sebebinin ülkedeki muhalefetin yetersizliği olduğunu söyledi.
Washington merkezli düşünce kuruluşu Brookings Institute’de düzenlenen panelde konuşan Barkey, "Bu gösterilerin sebebi, Türkiye’deki muhalefet partilerinin, özellikle Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve ulusalcı partilerin tümüyle yetersiz olmasıdır" dedi.
Gezi Parkı olaylarıyla ortaya çıkan hareketin etkilerinin hemen beklenmemesi gerektiğini belirten Barkey, "Kısa vadede hiçbir şey değişmeyecek ancak orta vadede bakıldığında, ilk kez sivil toplumun ortaya çıkışını ve söz sahibi olduğunu görüyorsunuz" dedi.
Barkey, "Başbakan Erdoğan muhtemelen hiçbir şeyin değişmediğini varsayacak olsa bile, Türkiye’de şu an birşeyler köklü olarak değişmiş durumda" yorumunda bulundu.
Brookings Institute uzmanlarından Ömer Taşpınar ise, protestoların, AK Parti politikalarına yönelik önemli bir reaksiyonu temsil ettiğini söyledi.
Taşpınar, Gezi Parkı olaylarını kastederek şöyle konuştu: "liberalizmle ilgili. Türkiye’de liberalizm ile demokratikleşme arasında bir çatışma var. Türkiye bugün daha demokratik bir ülke ancak hâla liberal."
Türkiye’de sol partilerin mevcut durumun iyileşmesine yardımcı olmadıklarını dile getiren Taşpınar, "Sol, geleneksel olarak, değişimin öncüsü olma rolünü oynamıyor. Barış sürecine karşılar, Türkiye’de yaşanan değişimin çoğuna karşılar" dedi.
McCain ise, dün Brookings Institute’deki konuşmasında, "Türkiye’deki durum hayli ilgi çekici, çünkü Erdoğan’ın Türk halkını İslam’a yöneltme baskısına karşı bir isyan olduğu gayet açık. Umarım bundan gerekli dersleri çıkarır" ifadelerini kullandı.
(İHA)