BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

General John Allen kim? IŞİD'i vuran adam

IŞİD'e karşı koalisyon güçlerinin başında ABD'li General John Allen bulunuyor. Allen, Irak ve Afganistan'da görev yapmış deneyimli bir isim.

Abone ol

KOBANİ'de IŞİD'in ilerleyişini durduran koalisyon güçlerinin hava saldırılarını Amerikalı General John Allen koordine ediyor.

Türkiye ile IŞİD'e karşı yapılacak askeri müdahale konusunda da görüşmeler yapan John Allen, Irak ve Afganistan'da uzun yıllar görev yapmış bir isim. Radikal örgütleri çok iyi bilen isim olarak tanınan ABD'li general, IŞİD'e karşı sert müdahaleden yana.

60 yaşındaki Allen, koalisyonun oluşturulmasından önce ABD Başkanı Barack Obama'ya danışmanlık yapıyor ve koalisyona destek için bölge ülkelerinde temaslarda bulunuyordu.

IŞİD'e karşı geniş katılımlı bir koalisyonun oluşması gerektiğine inanan Allen, örgütün yarattığı tehdidin askeri güçle yok edilebileceğini düşünüyor ve "IŞİD'e sert bir darbe indirilmesi şart" diyor.

john-allen.jpgAllen'a göre, başarılı bir strateji oluşturulamazsa IŞİD'in gelecekte ABD'yi de tehdit etmesi güçlü bir olasılık.

TÜRKİYE İLE ABD ASKERİ ANLAŞMA

General John Allen'in ismi ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki'nin yaptığı son basın toplantısıyla da Türk kamouyu gündemine girdi.

Açıklamaya bakılacak olursak, ABD ile Türkiye arasındaki askeri koordinasyonda John Allen başrolde yer alıyor. Allen'in şu anda Ankara'da olduğu ve askeri planlama yaptığı duyuruldu.

Psaki günlük basın toplantısında "General Allen, IŞİD'in askeri kapasitesinin çökertilmesi ve bölgede yarattığı tehididin bertaraf edilmesi için acil adımların atılması gerektiğini söylüyor. Allen ve Türk yetkililer IŞİD'e karşı askeri mücadelenin bir adım ileri taşınabilmesi için atılması gereken adımları görüştü" diyerek durumu özetledi. Allen'ın bugün de Ankara'daki temaslarına devam etmesi bekleniyor.