BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için tahliye kararı

İstanbul 20. ağır ceza mahkemesi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için tahliye kararı verdi. Anayasa Mahkemesi Başbuğ'un yargılaması sırasında bireysel özgürlüğü ve haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Abone ol

İstanbul 20. ağır ceza mahkemesi eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için tahliye kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi Başbuğ'un yargılaması sırasında bireysel özgürlüğü ve haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Başbuğ'un bugün tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden tahliye edilmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM) dün eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un yargılaması sırasında bireysel özgürlüğü ve haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

AYM, İlker Başbuğ'un özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, “yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmamasından dolayı Yargıtay önüne götürülememiş olması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine” karar verdi.

Mahkeme, ihlal kararı nedeniyle gereğinin yapılması ve İlker Başbuğ'un tahliye talebi hakkında karar verilmesi amacıyla karar örneğinin yerel mahkemeye gönderilmesini kararlaştırdı.

AYM, Başbuğ’un ihlal iddiasıyla yaptığı bireysel başvurusundaki tahliye talebi için Adalet Bakanlığı’ndan görüş istemişti.

Bakanlık 24 Şubat’ta görüşünü AYM’ye iletmiş, Başbuğ’un avukatları da ertesi günü 24 sayfalık yanıtlarını AYM’ye sunmuşlardı.

Başbuğ 5 Ocak 2012'de tutuklanmıştı ve 23 aydır cezaevindeydi.