BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Genç kalmak isteyenler soğuk havaya dikkat

Uzmanlar, soğuk havanın cildi erken yaşlandırdığını belirterek, cildin dengesini korumak için dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor. <br/...

Abone ol

Uzmanlar, soğuk havanın cildi erken yaşlandırdığını belirterek, cildin dengesini korumak için dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor.
Türkiye genelinde havaların birden soğumasının cildin dengesini bozduğunu ifade eden Doruk Sağlık Grubu Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği Uzman Doktoru Murat Küçüktaş, soğuk kış aylarında deride nem ve yağ salgılanmasının azaldığını söyledi. Derinin dış katmanında yer alan lipid bariyer tabakanın deriyi dış tesislerden koruduğunu ifade eden Küçüktaş, "Doğal bariyer olan lipid tabakasının azalması derinin daha kolay tahriş olmasına sebep olur. Deride çatlamalara, kepeklenmeye, hassasiyete ve kızarıklığa yol açar. Derimizi kış mevsiminin olumsuz etkilerinden korumak için bol su içilmeli, deriyi tahriş eden temizleyicilerden kaçınılmalı, uygun yağ ve su içeren nemlendiriciler kullanılmalıdır. Soğuk havalarda dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce uygun nemlendirici kremlerin kullanılması nem kaybını azaltır. Nemlendiriciler derinizde ince bir film tabakası oluşturarak suni bir lipid bariyer tabakası görevi üstlenir" dedi.
Ayrıca açık renkli insanların ve güneş hassasiyeti olanların ultraviyole ışınlarına karşı koruyucu maddeler içeren nemlendiricileri tercih etmesinin uygun olacağını belirten Küçüktaş, "Soğuk havaya ve düşük nem oranına bağlı olarak deri nemini kaybeder. Bunun neticesinde deri kurur, hassaslaşır ve dış ortamdaki olumsuz etkilerden kolay etkilenir hale gelir. Rüzgar ve soğuk havaya maruz kalmak cilt kuruluğuna sebebiyet vererek cildin erken yaşlanmasına yol açar. Kadınlarda yüz ve göz çevresinde oluşan kuruluk tahrişe, özellikle de göz çevresinde koyulaşma ile yaşlı cilt görünümüne sebep olabiliyor. Kuru cilt problemi olanlar cildi yoğun nemlendiren kremler ve banyo sonunda kullanılan vücut yağlarıyla ciltlerini koruyabilirler" diye konuştu.
(İHA)