BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Gazze'ye Hiroşimaya atılan atom bombası kadar bomba atıldı! İsrail, İran'ı suçladı 2 bin 360 çocuk öldü

İsrail, 7 Ekim'de başlattığı Gazze operasyonlarında 12 bin tondan fazla bomba attı! İsrail'in 18 günde attığı bombalar ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nda Japonya'ya attığı atom bombasına eşdeğer olduğu belirtiliyor.

Abone ol

Dünyanın gözü 7 Ekim Cumartesi günü Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrasında başlayan İsrail-Hamas çatışmasında. İsrail, günlerdir Gazze'nin üzerine bombalar yağdırıyor. İsrail'in 18 gündür bombaladığı abluka altındaki Gazze Şeridi'nde ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 704 artarak, 5 bin 791’e yükseldi.

Kilometre başına 33 ton patlayıcı

Filistin hükümetinden yapılan açıklamada, "İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye 12 bin tondan fazla patlayıcıyla saldırı düzenlediği, kilometrekare başına yaklaşık 33 ton patlayıcı düştüğü" kaydedildi.

Hiroşimaya atılan atom bombasına eş!

Gazze'ye düşen toplam patlayıcının gücüne dikkat çekilirken, İsrail'in Gazze'de şu ana kadar kullandığı patlayıcı miktarının neredeyse ABD'nin 2. Dünya Savaşı'nda Japonya'nın Hiroşima kentine attığı atom bombasının gücüne eşdeğer olduğu vurgulandı.

İşte İsrail katliamının 19. gününde Gazze'de yaşananlar...

IRAK VE SURİYE'DEKİ ABD ÜSLERİNE EŞ ZAMANLI SALDIRI

 Irak ve Suriye'deki ABD üslerine eş zamanlı roket saldırıları düzenleniyor.

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD ordusunun Haseke'deki Harab Cebir Havaalanı'ndaki üssüne, karadan karaya atış yapılan silahlarla 4 ayrı saldırı yapıldı. Saldırılarda üsler ve çevresine roketler düştüğü öğrenildi ancak can kaybı ya da yaralanmaya ilişkin bilgiye yer verilmedi.

HAMANEY: MÜSLÜMAN ÜLKELER PASİF KALMAMALI

 İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, İsrail'in Hamas'tan ağır darbe aldığını belirterek, "Güçleri Filistinli savaşçılara yetmediği için Filistinli kadınları, çocukları ve sivilleri hedef alıyorlar. Savaşçılar eyleme geçmek için hazırlar. Müslüman ülkeler de bu savaş suçları karşısında pasif kalmamalı" dedi.

İşgalci İsrail'den kara harekatı kararı!

 İsrail, Gazze'yi işgal etmek üzere planladığı kara harekatını ABD bölgede hava savunma sistemlerini konuşlandırana kadar ertelemeyi kabul etti. Netanyahu, "Kara harekatının tarihine karar verdik ancak şu an söylemeyeceğim" dedi.

İsrail'den son dakika Erdoğan açıklaması

 İsrail, Hamas'ın başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası Filistin'deki katliamı sürüyor. İsrail Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hamas'ın terör örgütü olmadığını söylediği açıklamalarını reddettiğini açıkladı.

Guterres'ten, İsrail'e tepki açıklaması!

 BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM oturumunda İsrail'e işgalci demesi nedeniyle maruz kaldığı tepkilerle ilgili yeni bir açıklama yaptı. Guterres, görüşmesinin iptal edilmesi ve yaşananlar karşısında şoke olduğunu belirtti.

İsrail'in BM yetkililerine vize vermeyeceği açıklandı

  İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in açıklamalarının ardından BM temsilcilerine vize vermeyeceklerini söyledi. Erdan, "BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'in vizesini reddettik. Onlara bir ders vermenin zamanı geldi" dedi.

Sağlık hizmetlerine 171 saldırı

Dünya Sağlık Örgütü, İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında 7-24 Ekim tarihlerinde sağlık hizmetlerine yönelik 171 saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Kassam Tugayları İsrail'in kuzeyine "R160" tipi füze fırlattı

 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in kuzeyinde yer alan Hayfa kentine "R160" tipi füzeyle saldırı düzenlendiğini duyurdu.

Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki sivillere yönelik katliamlarına karşılık Hayfa kentini R160 tipi füzeyle hedef aldık." ifadeleri kullanıldı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise Gazze Şeridi'nden kuzeye doğru fırlatılan bir füzenin tespit edildiği ve Hayfa kenti yakınlarında sirenlerin çaldığı kaydedildi.

Ölü sayısı artıyor

 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırılarında ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 755 artarak 6 bin 546'ya yükseldi.

UNİCEF: Gazze'de 2 bin 360 çocuk hayatını kaybetti

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (Unicef), Hamas'ın 7 Ekim saldırısı sonrası İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 2 bin 360 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı. Unicef'ten Çarşamba sabahı yapılan açıklamada 5 bin 364 çocuğun da yaralandığı bildirildi. Verilere ilişkin kaynak belirtmeyen Unicef, bölgeden gelen haberlere atıfta bulundu.

İsrail'den tansiyonu yükseltti: İran Hamas'ı destekliyor

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, İran'ın doğrudan Hamas'ı desteklediğini söyledi Hagari basın toplantısında şunları söyledi: 'İran, savaştan önce Hamas'a eğitim, silah, para ve teknolojik bilgi sağlayarak doğrudan yardım etti. İran'ın İsrail Devleti'ne karşı istihbarat ve çevrimiçi kışkırtma yoluyla Hamas'a yaptığı yardım şu anda bile devam ediyor'

İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki fırını vurdu

 İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin orta kesiminde yer alan El-Megazi Mülteci Kampı'nda bir fırını vurması sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Gazze'deki hükümetin Basın Ofisi Başkanı Selame Maruf, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail savaş uçaklarının, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından birkaç saat önce un tedariki yapılan tek fırın Megazi'yi hedef aldığını ifade etti.

Saldırıların İsrail'e günlük bedeli  246 milyon dolar

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, 19 gündür Gazze Şeridi'ne yönelik düzenledikleri saldırıların günlük doğrudan maliyetinin yaklaşık 1 milyar şekel yani 246 milyon dolar olduğunu açıkladı. Smotrich, 2023-2024 yılı ulusal bütçesinin artık geçerli olmadığını bu nedenle bütçede değişiklik yapılacağını kaydetti.

Suriye: İsrail saldırısında 8 askerimiz öldü

Suriye devlet medyası, İsrail'in Suriye'nin güneybatısındaki askeri mevzilere yaptığı saldırıda 8 Suriyeli askerin öldürüldüğünü ve 7'sinin de yaralandığını ifade etti. SANA'ya konuşan bir askeri kaynak, İsrail'in Dera yakınlarındaki askeri mevzileri hedef aldığını belirtti. Saldırıda maddi hasar da yaşandığı bildirildi. Haberde saldırının çarşamba sabahı 1.45 sularında meydana geldiği ifade edildi. İsrail, çarşamba sabahı Suriye'den yapılan roket atışına karşı Suriye ordu altyapısının vurulduğunu açıklamıştı. İsrail, daha önce Şam ve Halep'teki havalimanlarını vurmuştu. 

İsrailli Bakan, Hamaslılar için idam cezası istedi

İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarına karışanlara "idam cezası verilmesi" için özel bir askeri mahkeme kurulması çağrısında bulundu. Katz, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarına atıfta bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Hamaslılara, Nazilerin ve onların ortaklarının suçlarına ilişkin yasaları uygulayacak özel bir askeri mahkeme kurulması ve öldüren, boğazlayan, tecavüz edenlere ölüm cezası uygulanması amacıyla Adalet Bakanı Yariv Levin'e çağrı yaptım." Açıklamasında Katz, "7 Ekim'de İsrail devletine düzenledikleri saldırıda yaptıkları zulmü filme aldılar. Bir daha asla!" ifadelerine yer verdi.

İsrailli Bakan, Hamaslılar için idam cezası istedi

 İsrail Enerji Bakanı Israel Katz, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarına karışanlara "idam cezası verilmesi" için özel bir askeri mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

İsrail, Gazze'de bir camiyi daha bombaladı

 İsrail savaş uçakları gece saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki Hıttin Camisi'ni bombaladı. İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yıkılan cami sayısı 33'e yükseldi.

BM yardım kurumu: Yakıtımız bu akşam bitecek

Gazze'deki BM yardım çalışanları, yakıtlarının çarşamba akşamı itibariyle biteceğini söyledi. İsrail ordusu ise uydu görüntülerini göstererek Hamas'ın yakıt istiflediğini iddia ediyor. 

İsrailli Komutandan kara operasyonu açıklaması

İsrail Ordusu'nda IDF'nin 13. Golani Tugayı komutanı Yarbay Tomer Greenbaum yaptığı açıklamada, birliklerinin Gazze Şeridi'ne kara saldırısına hazırlandığını söyledi. Greenbaum, 'Bu sefer sürpriz unsuruna sahip olacağız. Tugayın tüm gelişmiş yeteneklerine ve yüksek standartlarına sahip, yoğunlaştırılmış bir güçle geleceğiz ve galip geleceğiz' dedi.

İsrail'den BM Genel Bekreteri Guterres'e istifa çağrısı

BBC'ye konuşan bir İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, salı günü yaptığı açıklamalardan sonra BM Genel Sekreteri Guterres'in "istifa etmek zorunda olduğunu" savundu.  Sözcü Lior Haiat, "Kurbanların yanında duracağına Holokost'tan bu yana görmediğimiz boyutta bir barbarlarık sebebiyle kurbanları suçladı" dedi.

8 yardım TIRI daha Refah Sınır Kapısı'ndan giriş yaptı

Filistin Kızılayı, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden 8 TIR insani yardım aldığını ve 21 Ekim'den bu yana Gazze'ye gelen konvoy sayısının 4'e çıktığını duyurdu. Açıklamada, TIR'lardan 5'inin su, 2'sinin gıda, 1'inin de ilaç taşıdığı belirtildi. İlk yardım konvoyu 20, ikincisi ise 14 tırdan oluşuyordu ve bugünkü konvoy ile birlikte Gazze'ye giren yardım tırı sayısı 62'ye yükselmiş oldu.

İsrail savaş uçakları bir camiyi daha bombaladı

 İsrail savaş uçakları gece saatlerinde Gazze Şeridi'ndeki Hıttin Camisi'ni bombaladı. El-Aksa Kanalı'nın Telegram sayfasında yer alan haberde "İşgal güçlerine ait savaş uçakları, Cela Caddesi'ndeki Hıttin Camisi'ni bombaladı." ifadeleri kullanıldı. İsrail güçlerinin 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yıkılan cami sayısı 33'e yükseldi.