BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.434,97
HABER /  DÜNYA

Gazze'de uzlaşma için açlık grevi!

Hamas ile Fetih arasındaki ayrılığı bir grup Filistinli genç açlık greviyle protesto etti.

Abone ol
Gazze Şeridi'nde bir grup Filistinli genç, Hamas ile Fetih hareketleri arasındaki ayrılığa son verilmesi amacıyla açlık grevine başladı.

İsrail'de tutuklu Filistinlilerin, cezaevi şartlarının iyileştirilmesi amacıyla başlattıkları açlık grevinin İsrail makamlarını anlaşmaya zorlaması örneğinden hareket eden Gazzeli eylemciler, yayımladıkları bildiride, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'a, aradaki ihtilafları gidermek amacıyla Gazze Şeridi'ni ziyaret ederek Hamas Yönetimi Başbakanı İsmail Heniye ile görüşmesi çağrısında bulundular.

''Milli Birlik-Bölünmenin Bitirilmesi'' sloganıyla açlık grevi başlatan eylemciler, Hamas ile Fetih'ten, halkın iradesine kulak vererek Filistinli gruplar arasındaki bölünmeyi sona erdirmek amacıyla aynı masa etrafında toplanmalarını istediler.

Açlık grevine katılan Filistinlilerden Samr Ebu'l-Afv isimli genç kadın, Batı Şeria ve Gazze'deki gençlerin, grevin kapsamının genişletilmesi için temas halinde olduklarını belirterek, halihazırda 20 kişi oldukları tahmin edilen eylemcilerin sayısında, önümüzdeki günlerde büyük artış beklediklerini kaydetti. Ebu'l-Afv'in verdiği bilgiye göre Gazze'deki ''Meçhul Asker Anıtı'' önündeki alanda çadır kurarak açlık grevi eylemcilerinin burada topluca eylemlerine devam edebilmeleri için İçişleri Bakanlığı ile temasa geçildi.

Açlık grevine başlayan gençlerden Yahya Nuri de (32), İsrail'deki tutuklu Filistinlilerin açlık grevinin başarısı üzerine aynı yöntemi izleme kararı aldıklarını belirterek, sonuç alınıncaya kadar eyleme devam etmekte kararlı olduklarını vurguladı.

İsrail cezaevlerindeki tutuklu 4 bin 700 Filistinlinin bin 600'ü cezaevi şartları ve mahkumların haklarının iyileştirilmesi amacıyla geçen nisan ayı ortalarından bu yana açlık grevi yapıyordu. Açlık grevinin 78. gününe tekabül eden 14 Mayıs'ta mahkumların ileri sürdükleri bütün şartlar İsrail tarafından kabul edilmiş, böylece grev sona ermişti. İsrail'e karşı etkili olduğu bu eylem şimdi Filistin'in milli birliğini sağlamaya çalışan gençlere ilham kaynağı oldu.