BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,77
ALTIN 2.474,68
HABER /  GÜNCEL

Gazze için yeni görüşmeler başladı

Gazze'de kalıcı bier ateşkes için İsrail ve Hamas yetkilileri Kahire'de yeniden dolaylı görüşmelere başladı. Her iki taraf da bu görüşmelerin 'son şans' olarak nitelese de taleperinde henüz taviz vermiş değiller.

Abone ol

Gazze'de kalıcı bier ateşkes için İsrail ve Hamas yetkilileri Kahire'de yeniden dolaylı görüşmelere başladı.

Gazze'de Pazar günü başlatılan 72 saatlik ateşkese her iki tarafın da şu ana kadar uyduğu belirtiliyor.

Gazze'deki BBC muhabirleri sokaklara normal yaşam havasının yavaş yavaş geri dönmeye başladığını ifade ediyor.

İsrail'in 8 Temmuz'da başlayan Gazze saldırılarında 1900'ün üzerinde Gazzeli hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler (BM) ölenlerin büyük kısmının sivil olduğunu söylüyor.

İsrail ordusundan ise 64 asker hayatını kayederken üç İsrailli sivil öldü.

Geçen hafta Cuma günü bir uzlaşma sağlanamadığı gerekçesiyle İsrailli yetkililer Mısır'ın başkenti Kahire'yi terk etmiş ve hafta sonu da İsrail'in saldırıları tekrar başlamıştı.

Yeni ateşkesin ilan edilmesiyle birlikte İsrailli yetkililerin Kahire'ye geri döndüğü belirtildi.

Görüşmeler sürse de İsrail hükümeti sözcüsü Mark Regev, Hamas'ın ateşkesi ihlâl etmesi durumunda ordunun "İsrail halkını korumak için harekete geçeceği" uyarısını yaptı.

'Bu son şans'

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri ise Kahire'deki görüşmelerin devam ettiğini belirttikten sonra "Ancak bu uzun soluklu bir uzlaşı için artık son şans" dedi.

Kahire'deki yetkililer İsrail'in masaya bir kez daha Gazze'nin tüm silahlı unsurlardan arındırılması talebiyle gelmesini bekliyor.

Hamas ise herhangi bir uzun vadeli uzlaşı için öncelikle Gazze ablukasının kaldırılması gerektiğini savunmaya devam ediyor.

İsrail medyasına konuşan Stratejik İşler Bakanı Yuval Steinitz, "Eğer görüşmelerden ikna edici bir sonuç çıkmazsa İsrail ordusu er ya da geç Gazze'yi silahlardan arındırmak için bir bölümü kontrol altına almak zorunda kalabilir" dedi.