BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,74
ALTIN 2.506,53
HABER /  EKONOMİ

Gazprom'dan Türk Akımı Projesi açıklaması

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, Rus enerji şirketinin Türk Akımı gaz boru hattı projesinin iki kolunun 650 kilometreden fazlasının tamamlandığını duyurdu.

Abone ol

Gazprom Başkanı Aleksey Miller, 2017'nin Türk Akımı Projesi için çok önemli bir yıl olduğunu söyledi. Doğalgaz hattının deniz kısmının iki kolunun yapımına başlandığını ifade eden Miller, projede 20 Aralık 2019 takvimine uyulacağını kaydetti.

Yılbaşı öncesinde düzenlenen bir toplantıya video konferans kanalından katılan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, bugün itibarıyla gaz boru hattının 650 kilometresinden fazlasının tamamlandığı ve bu iki kolda da Türk Akımı'nın deniz kısmının yüzde 35'ten fazlasına tekabül ettiğini ifade etti.

"YIL SONUNA KADAR 1.380 KİLOMETRESİ TAMAMLANACAK"

Rusya'dan Çin'e doğalgaz sevkiyatlarının yapılmasına olanak tanıyacak olan 'Sila Sibiri' (Sibirya'nın Gücü) projesi kapsamında yıl sonuna kadar 1.380 kilometrenin tamamlanacağını da belirten Miller, böylelikle Çin'e gaz sevkıyatlarının başlaması için belirlenen 20 Aralık 2019 takvimine uyulmuş olacağını da sözlerine ekledi. 

Gazprom'un 7 Mayıs'ta yapımına başladığı Türk Akımı projesi, her biri 15.75 milyar metreküp hacimli iki kolun yapımını öngörüyor. Türkiye'nin gaz ihtiyacını karşılayacak ilk kolun Mart 2018'de devreye alınması, Avrupa'ya uzanacak ikinci kolun da 2019 yılında hizmete girmesi bekleniyor.

TÜRK AKIMI NEDEN ÖNEMLİ?

Mevcut durumda Türk Akımı yıllık 31.5 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasiteli iki boru hattından oluşuyor. Bu miktarın yarısı Türkiye piyasasına sunulacak. 2019 sonrasında Rusya ile Ukrayna arasındaki transit anlaşmasının uzatılmaması durumunda, Türkiye'nin halihazırda Trans-Balkan boru hattı üzerinden sağladığı doğalgaz büyük oranda Türk Akımı üzerinden ikame edilmiş olacak. Ukrayna kaynaklı risklerin giderilmesi anlamında Türk Akımı Türkiye'nin enerji arz güvenliği için olumlu bir proje olarak görülüyor.